Ex -Yu

Evropski sud potvrdio pravo na odštetu "izbrisanima" iz Slovenije

Evropski sud potvrdio pravo na odštetu "izbrisanima" iz Slovenije
Evropski sud potvrdio pravo na odštetu "izbrisanima" iz Slovenije
Fena

LJUBLJANA - Evropski sud za ljudska prava potvrdio je svoju presudu iz jula 2010. godine prema kojoj je Slovenija "brisanjem" stalnog prebivališta neslovencima bez slovenskog državljanstva prilikom osamostaljenja kršila odredbe iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, te pravno nije uredila tu problematiku prema odluci slovenskog ustavog suda iz 1999. godine, objavio je u srijedu slovenska štampa.

Senat Evropskog suda za ljudska prava u utorak je potvrdio prvostepenu presudu iz postupka "Kurić i ostali protiv Slovenije" na koju je slovenska vlada uložila priziv, te šestorici od 11 "izbrisanih" priznao pravo na nematerijalnu odštetu od 20.000 evra, piše ljubljansko "Delo".

Uz to, sud je Sloveniji naložio da u roku godine dana uspostavi mehanizam za priznanje odštete svim oštećenima u postupku.

Senat suda u Strasbourgu svojom je konačnom presudom potvrdio da je postupak Slovenije prema "izbrisanima" kršio odredbe evropske konvencije o ljudskim pravima koje se odnose na poštovanje privatnog i porodičnog života, prava na učinkovit pravni lijek i odredaba koje zabranjuju diskriminaciju.

Uprkos naporima napravljenim od 1999. godine, nakon odluke slovenskog ustavnog suda da za "brisanje" skoro 26.000 neslovenaca iz bivših jugoslavenskih republika nije bilo pravog pravnog temelja, slovenske vlasti tu problematiku nisu uspjele riješiti cjelovito i brzo kako bi se uklonile teške posljedice koje je brisanje iz stalnog registra stanovništva imalo za oštećene, ocjena je senata Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Sud očekuje, navodi slovenska štampa, da će slovenska vlada donijeti mjere i zakone koje će "izbrisanim" neslovencima omogućiti retroaktivno vraćanje prava na prebivalište.

"Očekujemo da će se vlada zbog ovakve presude morati ponovo početi baviti problemom izbrisanih i da će u skladu s presudom u roku godine dana donijeti cjelovite mjere, a u njihovo planiranje uključiti i predstavnike izbrisanih", navela je u srijedu u saopštenju za javnost, reagiujući na presudu Evropskog suda za ljudska prava, grupa slovenskih nevladinih organizacija.

Slovenske parlamentarne stranke vrlo su suzdržane u vezi presude zbog potencijalnih odšteta koje će Slovenija morati platiti, objavili su slovenski mediji. Vlada je objavila da za sada ne može komentarisati presudu s obzirom da je treba proučiti.

Predsjednik stranke slovenskih penzionera (DESUS) i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da je Slovenija kao potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima dužna poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava, da presudu treba pažljivo proučiti, te uvažiti njene preporuke, kako bi se došlo do konačnog rješenja pitanja "izbrisanih" neslovenaca.

Bivši slovenski ustavni sudija Matevž Krivic koji je jedno vrijeme pružao pravnu pomoć "izbrisanima" rekao je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" da je presuda iz Strasbourga "zvonka zaušnica" za Sloveniju i da će slovenska vlada morati sama ponuditi odgovarajuće odštete "izbrisanima" ako ne želi da to učini sam Evropski sud za ljudska prava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije