Ex -Yu

Fon der Lajen: Regionu potrebno pomirenje

Fon der Lajen: Regionu potrebno pomirenje
Foto: Tanjug/Serbian Presidential Preš Service via AP | Fon der Lajen: Regionu potrebno pomirenje
N.N.

BEOGRAD - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nastavila je danas posjetu Beogradu u okviru posjete regionu Zapadnog Balkana.

Ona je prisustvovala ceremoniji obilježavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš - Brestovac na međunarodnom željezničkom Koridoru 1 i osvrnula se na dijalog Beograda i Prištine, odnosno o Kosovu i Metohiji.

"Dobro je da se odvijaju razgovori u Brisleu. Regionu je potrebno pomirenje, a vi ste dio toga. Dragi Aleksandre, izuzetno se radujemo što ćemo se sresti na samitu sljedeće godine. Srbija daje važan doprinos i njihov glas treba da se čuje. Želimo da vas saslušamo", kazala je

Predsjednica EK prije toga se sastala premijerkom Srbije Anom Brnabić i učestvovati u pokretanju projekta na željezničkom Koridoru 10.

Fon der Lajen je sinoć doputovala u Beograd a na aerodromu je dočekao predsjednik Aleksandar Vučić poslije čega su dvoje zvaničnika imali razgovore u vili "Mir".

Danas ujutro će Fon der Lajen zajedno sa predsjednikom Vučićem učestvovati u pokretanju projekta na željezničkkom Koridoru 10. Planirano je i da ona prisustvuje potpisivanju ugovora za rehabilitaciju dionice na Autoputu mira (Niš-Priština) koji se radi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Fon der Lajen je obilazak zapadnog Balkana počela u utorak posjetom Tirani, zatim je otišla u Skoplje, Prištinu i Podgoricu. Nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtije ona je poručila da Priština i Beograd treba da razviju konstruktivan dijalog i spuste tenzije na sjeveru Kosova.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posjetu Zapadnom Balkanu završava danas u Bosni i Hercengovini. Posjeta čelnice Evropske komisije je priprema za predstojeći samit EU i zapadnog Balkana, 6. oktobra u Sloveniji, koji će biti važna prilika za potvrđivanje evropske perspektive regiona.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije