Ex -Yu

Fuhs: Za sedam dana u Hrvatskoj broj zaraženih učenika porastao 100 odsto

Fuhs: Za sedam dana u Hrvatskoj broj zaraženih učenika porastao 100 odsto
Foto: Ilustracija | Fuhs: Za sedam dana u Hrvatskoj broj zaraženih učenika porastao 100 odsto

ZAGREB - Ministar obrazovanja Hrvatske Radovan Fuhs izjavio je da je broj učenika zaraženih virusom korona porastao za stotinu odsto u roku od sedam dana.

"Od 2.000 prije sedam dana, sad imamo više od 4.000 zaraženih učenika. U posljednja 24 časa nam se taj broj povećao za 800", rekao je Fuhs.

On je naveo da je odluka da se iduće sedmice u četvrtak i petak nastava odvija onlajn donesena u svim županijama zbog dramatičnog rasta broja zaraženih, prije svega među djecom.

Fuhs kaže da do takve odluke ne bi došlo da Hrvatska ima veći procenat vakcinisanih građana.

"Nije to nešto što nismo očekivali. Ukazivali smo da će, najvjerovatnije, zbog delta soja doći do širenja među učenicima, kao što smo u prošlom talasu tvrdili da se ne širi unutar škola", rekao je Fuhs za N1 televiziju.

Prema njegovim riječima, u prošlom talasu epidemije udio zaražene djece u opštoj populaciji bio je bio 0,25 odsto, a sada je premašio jedan odsto.

"Ako škole budu relaksirane desetak dana, najvjerovatnije će se malo usporiti širenje zaraze, što ima posljedice na zdravstveni sistem. Niko ne misli da će ovih 10 dana `utišati` zarazu, ali određeni predah je bitan u širenju zaraze", rekao je Fuhs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije