Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića

Godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića
Foto: Tanjug/AP arhiva | Godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića
Beta

BEOGRAD - Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (GI SDP) Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan prije godinu dana u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a do sada nisu otkriveni počinioci i nalogodavci tog ubistva.

Rezultati istrage još nisu objavljeni, iako su zvaničnici Beograda prve informacije obećali dvije nedjelje nakon ubistva.

Miroslav Ivanović, Oliverov brat, rekao je nedavno da ne vidi posvećenost u otkrivanju ubica i da je čvrsto ubijeđen da je to političko ubistvo.

On je rekao da su se iz Beograda i Prištine više puta čule izjave iz kojih se moglo očekivati da se brzo iznesu sva saznanja o zločinu, ali da toga nije bilo, osim što je Apelacioni sud u Prištini, "ako je vjerovati tome", iznio nedavno neke detalje kad je ukinut pritvor uhapšenima koji su osumnjičeni da su umiješani u ubistvo.

"Ne tražim detalje ni pouzdane informacije iz istrage već nagovješaj, uvjerenje da je neko posvećen tome", rekao je Miroslav Ivanović.

Danas će godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića obilježiti Građanska incijativa SDP paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u 10 sati ispred stranačkih prostorija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a u Beogradu će, kako je najavila, njegova žena Milena Popović Ivanović sa sinom zapaliti svijeću u 8.15 kada je ubijen u Hramu Svetog Save.

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" obilježiće godišnjicu ubistva skupom od 18 sati ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na koji su građane i građanke pozvali da dođu sa svijećama umjesto sa pištaljkama, a kojem će se priključiti i aktivisti Lokalnog fronta koji su iz Kraljeva pješke došli do glavnog grada kako bi prisustvovali obilježavanju tog događaja.

Milena Popović Ivanović je rekla da neće prisustvovati tom protestu jer misli da je to "politizacija tragedije", dok je Oliverov bratanac Aleksandar Ivanović na Twitteru napisao da će njegova porodica doći na protest.

"Važno nam je da se ne zaboravi i da se sazna ko je i zbog čega odlučio da mu oduzme život", napisao je Aleksandar Ivanović, koji je funkcioner Socijaldemokratske stranke.

Mural sa likom Olivera Ivanovića oslikao je nepoznati autor 13. januara na jednom zidu u Bulevaru despota Stefana u Beogradu uz riječi: "U atmosferi straha se ne živi".

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara, sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije