Ex -Yu

Gotova istraga o pomoru pčela u hrvatskim županijama

Gotova istraga o pomoru pčela u hrvatskim županijama
Foto: Pixabay | Gotova istraga o pomoru pčela u hrvatskim županijama

Veterinarska i Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provele su istragu o uginuću pčela u Međimurskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a za sada je utvrđeno da su u uginulim pčelama iz Nove Bukovice nađene tvari čije je korištenje zabranjeno u Hrvatskoj.

Odmah po saznanju o uginuću pčela u Međimurskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, Veterinarska i Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata postupile su svaka u dijelu svoje nadležnosti, saopšteno je u petak iz Inspektorata, prenosi Hina.

Veterinarska inspekcija je provela nadzore na području Međimurske županije - u Čakovcu, Prelogu, Maloj Subotici; u Varaždinskoj županiji - u Ludbregu; i u Virovitičko-podravskoj županiji - u Novoj Bukovici i Breziku.

Isključene zarazne bolesti

Inspekcija je utvrdila uginuće pčela kod 35 pčelara koji zajedno imaju 1.414 pčelinjih zajednica. Postotak uginulih pčela nije jednak na svim pčelinjacima.

Tokom nadzora uzeti su i uzorci pčela na 25 pčelinjaka radi isključivanja zaraznih bolesti, u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom finansiranju u 2022. Prema zaprimljenim nalazima, isključene su zarazne bolesti kao uzrok uginuća pčela, ističe se u saopštenju.

Takođe, Veterinarska inspekcija je uzela i uzorke na dva pčelinjaka na kojima je utvrđeno najveće uginuće, radi toksikološke pretrage na prisutnost pesticida, te su uzeti i uzorci meda. Analizom organoklornih pesticida utvrđeno da uzorci meda odgovaraju Uredbi Evropskog parlamenta i Savjeta (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, tj. ostaci štetnih tvari nisu utvrđeni u medu.

Do sada je zaprimljen jedan nalaz uginulih pčela s područja Nove Bukovice iz akreditovane laboratorije te su u uzorku utvrđene aktivne tvari čije je korištenje zabranjeno u Republici Hrvatskoj.

Do sada nismo zaprimili nalaze uzoraka uginulih pčela s područja Međimurske županije, kažu iz Državnog inspektorata.

Poljoprivredna inspekcija - u tri slučaja korištene zabranjene tvari, u dva slučaja nepravilnosti

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je na navedenom području obavila kontrolu primjene sredstava za zaštitu bilja na proizvodnim površinama uljane repice u fazi cvjetanja.

Obavljeno je 20 inspekcijskih kontrola te je uzeto 10 uzoraka koji su poslani na analizu u službenu referentnu laboratoriju.

Do sada je zaprimljeno pet analitičkih izvještaja laboratorije te je u tri slučaja utvrđeno korištenje aktivnih tvari čije je korištenje zabranjeno u Republici Hrvatskoj (klorpirifos, fipronil i fipronilsulfon). U preostala dva slučaja utvrđene su nepravilnosti, koje se odnose na vođenje evidencije o upotrebi sredstava za zaštitu bilja, ističe se u saopštenju.

Inspekcijski postupci su u toku te će Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata RH preduzeti sve mjere sukladno Zakonu o održivoj upotrebi pesticida, dodaju iz Inspektorata.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije