Ex -Yu

Gotovo polovina novozaraženih iz Beograda

Gotovo polovina novozaraženih iz Beograda
Foto: Tanjug/Arhiva | Gotovo polovina novozaraženih iz Beograda

BEOGRAD - U Srbiji je u proteklih sedam dana otkriveno još 2.396 zaraženih virusom korona, pri čemu je više od 49 odsto iz Beograda, a više od dvije trećine dobi do 60 godina, rečeno je iz Kriznog štaba.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da je oko 85 odsto zaraženih bilo u grupi do 60 godina, a da je 15 odsto hospitalizovano.

Ona je navela da je od početka epidemije u Srbiji ukupno 786 preminulih, u bolnici je bilo 530 pacijenata.

"Rizično ponašanje je nekorišćenje preventivnih mera. Uzor treba da nam budu naši najstariji sugrađani koji se najsavesnije ponašaju, kao i deca. Ovaj virus ima blage oblike ispoljavanja ili ih nema uopšte, na jednu pozitivnu osobu ide pet do 10 odsto onih koji su zaraženi, a ne znaju da nose zarazu", rekla je Tepavčevićeva.

Prema njenim riječima, radno aktivno stanovništvo i grupa mlađih odraslih osoba su u najvećem riziku zbog povećanog intenziteta kontakta.

"U najvećem broju slučajeva pacijenti imaju blagi oblik ili asimptomatske oblike ispoljavanja", navela je Tepavčevićeva.

Ona je istakla da se u posljednjih 10 dana svakodnevno za 20 do 40 pacijenata više primi nego što se otpusti sa bolničkog liječenja.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa Marija Zdravković saopštila je da je iz ove bolnice otpušten pacijent koji je bio na respiratoru 41 dan.

Ona je navela da je Srbija trenutno svijetla tačka na kovid mapi Evrope, te dodala da najveći broj pacijenata ima srednje tešku kliničku sliku.

Kada je riječ o djeci, u Kliničkom centru "Dragiša Mišović" u Beogradu smješteno je 10 djece i šest majki.

U Srbiji su u protekla 24 časa testirani uzorci 8.209 osoba od kojih je 579 pozitivno, a preminule su tri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije