Ex -Yu

Grabar Kitarović: Hrvatska ne nazaduje, ali nas drugi prestižu

Grabar Kitarović: Hrvatska ne nazaduje, ali nas drugi prestižu
Foto: Anadolija | Grabar Kitarović: Hrvatska ne nazaduje, ali nas drugi prestižu

ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je, nakon učestvovanja na konferenciji o sprečavanju požara u Hrvatskoj, poručila kako je njen nedavni govor pogrešno shvaćen kao kritika Vlade Andreja Plenkovića te kako još nije krenula po drugi predsjednički mandat, jer je za to prerano.

Ponovno upitana koliko je kritike prema Vladi upućeno u njenom govoru održanom prošle sedmice u Opatiji, na 25. savjetovanju hrvatskih ekonomista, Grabar Kitarović je kazala:

"Kao što sam u samom govoru naglasila, moj govor je presjek stanja u posljednjih 25 godina za koje ne može biti odgovorna jedna Vlada, pogotovo ne ona koja je na vlasti oko godinu dana. Dakle, odgovorni smo svi pomalo, u to uključujem i sebe jer sam bila ministrica vanjskih poslova u jednoj od prethodnih Vlada", rekla je ona i dodala:

"Nismo učinili dovoljno, nije da Hrvatska nazaduje koliko je problem u tome da nas drugi prestižu. Dakle, drugi očito koriste snažnije reforme i bolje prakse i mislim da se treba ugledati na to iskustvo i treba nastaviti dalje raditi."

Izjavila je kako je nezadovoljna činjenicom da je njen govor o demografiji i opštem stanju u državi, u kojem je upotrijebila izraz "izvanredno stanje u državi", interpretiran kao pokušaj kritikovanja ili pozicioniranja u političkom prostoru.

"Ja jednostavno želim da se pokrene konstruktivna rasprava u kojoj će i Vlada i oporba i svi mi davati konstruktivne prijedloge za rješenje problema. Nismo odgovorni za zatečeno stanje, ali smo odgovorni za stanje koje ostavimo na kraju mandata", rekla je hrvatska predsjednica i dodala da treba raditi na pravim reformama kojima treba dati sadržaj i smisao.

Grabar Kitarović je kazala kako postoji korupcija u hrvatskom pravosuđu, te dodala kako je ima i drugdje u državnoj upravi.

"Držim da je jedan od temeljnih preduvjeta za borbu protiv korupcije u Hrvatskom pravosuđu uvođenje e-sustava, kompletni e-government, koji će onda omogućiti da se putem računala zorno prati što je tko i kada radio, koliko je koji predmet stajao kod koga itd."

Na pitanje hoće li krenuti po drugi mandat, Grabar Kitarović je kazala kako se nalazi tek na polovini ovoga mandata i kako smatra da bi neodgovorno bilo razmišljati o drugom mandatu

"Državnici rade za sljedeće generacije, a političari za sljedeće izbore. O drugom mandatu ćemo razgovarati kada eventualno za to dođe vrijeme", poručila je predsjednica Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije