Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Rusija u potpunosti posvećena rješavanju problema u rafineriji Brod

Grabar-Kitarović: Rusija u potpunosti posvećena rješavanju problema u rafineriji Brod
Foto: N.N. | Grabar-Kitarović: Rusija u potpunosti posvećena rješavanju problema u rafineriji Brod

ZAGREB - Kolinda Grabar-Kitarović prenijela je danas predstavnicima ekoloških zadruga i lokalnih vlasti u Slavonskome Brodu rezultate razgovora za nedavnog boravka u Rusiji koji bi trebali pridonijeti poboljšanju kvaliteta vazduha u tom gradu.

Ekološke zadruge godinama ističu kako bi se plinofikacijom rafinerije u Brodu pridonijelo ekološki učinkovitijem tehnološkom procesu koji bi smanjio onečišćenost vazduha u Slavonskome Brodu.

"Ruska Federacija je u potpunosti posvećena tome da se problem riješi. Rafinerija u Brodu će napraviti modernizaciju, odnosno prebacivanje na korištenje plina. Danas smo od Ministarstva zaštite okoliša i energetike čuli da bi protokol sa Republikom Srpskom mogao biti potpisan do 31. oktobra", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na molbu da komentariše prigovor da su u tom slučaju zaobiđene vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, te da je dogovor postignut sa entitetom Republikom Srpskom, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla: "Riječ je o protokolu. Nije riječ o plinofikaciji cijele Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine, već o plinofikaciji jednog komercijalnog objekta. Kad je riječ o načelu subsidijarnosti u funkcioniranju Bosne i Hercegovine, energetika, odnosno ova vrsta plinofikacije je u nadležnosti entiteta, u ovom slučaju Republike Srpske."

Na pitanje o opravdanosti modela po kojem je doprema plina u bosanskobrodsku rafineriju povjerena  firmi Croduxu, odgovorila je da je za taj model odgovorno mjerodavno ministarstvo koje se bavi pitanjima javne nabave.

O prioritetima

"Držim da je u ovom trenutku najbitnije da se projekt izvede što prije", istaknula je Grabar-Kitarović te dodala da je to rješenje proisteklo iz prijašnjih razgovora kao najbrže izvodivo.

Predsjednica je zahvalila predstavnicima zadruga koje su problem onečišćenja vazduha u Slavonskom Brodu uspjele "visoko isprofilirati i natjerati političare i državnike da se njime bave".

"Nakon godinu dana postignuto je neko konkretno rješenje. Prevladala je sinergija građana Slavonskoga Broda koji su sve vrijeme insistirali da se problem riješi. Ovo je samo dio rješenja problema. Bićemo tu sve vrijeme i vršiti pritisak", istaknuo je nakon sastanka Mladen Sudar u ime koordinacije ekoloških zadruga iz Slavonskoga Broda.

Prenamjena

Po dogovoru Hrvatske i Republike Srpske, produktovod koji vodi iz rafinerije u Bosanskome Brodu prema Slavonskome Brodu biće prenamjenjen u plinovod koji će se spojiti s magistralnim plinovodom kod Slobodnice. Dobavljač plina za rafineriju bit će Crodux, a očekivana vrijednost posla za hrvatsku firmu je oko 150 miliona kuna na godinu.

Nakon Slavonskoga Broda predsjednica Grabar-Kitarović otputovala je u Dubrovnik, gdje će njen ured biti otvoren sljedeća četiri dana.

Hrvatska predsjednica najavila je da će tokom boravka na jugu Hrvatske razgovarati o modelima funkcionisanja lokalnoga gospodarstva izvan turističke sezone, životu na otocima zimi te o gradnji mosta između kopna i poluotoka Pelješca.

(NN/index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije