Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Srbiji pružamo ruku mira

Grabar-Kitarović: Srbiji pružamo ruku mira
Foto: N.N. | Grabar-Kitarović: Srbiji pružamo ruku mira

ZAGREB - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Iloku da Srbiji pruža ruku mira u nadi da, kako je rekla, u njoj Hrvatska iskrenog sagovornika.

Kitarović je na obilježavanju 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja rekla:

"Srbiji pružamo ruku mira i saradnje, u nadi da u Srbiji imamo iskrenog sagovornika u procesu nalaženja odgovora na otvorena bilateralna pitanja, kao i za saradnju u svim pitanjima i novim izazovima kojima nas može izložiti budućnost.'''

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je Srbiji stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom, u čije uspostavljanje je i sam, kaže, uložio ogromne napore, kao i da vjeruje da bi uskoro mogao da se vidi sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, što bi, dodao je, želio.

On je gostujući na RTS-u naveo da će Srbija dati sve da odnose sa Hrvatskom popravimo.

"Ja bih to želio i smatram da bi bilo ljekovito, jer se plašim da loši odnosi koji postoje, a koji nisu ekonomija, jer u trgovinskoj razmijeni imamo suficit od 70 milion..", rekao je predsjednik Srbije.

Grabar Kitarović je kazala da Hrvatska daje podršku ulasku svih država jugoistočne Evrope u Evropsku uniju.

''Neki od tih odnosa još uvek su uveliko opterećeni sjećanjima i traumama rata koje treba zaliječiti iskrenom saradnjom i otvorenim dijalogom. Nastaviću predanu politiku zagovaranja dijaloga sa susednim državama i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnoj atmosferi. Jedino se na taj način može graditi saradnja na zdravim i čvrstim evropskim temeljima'', rekla je hrvatska predsjednica.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije