Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Turska i Hrvatska se zalažu za unaprjeđenje BiH

Grabar-Kitarović: Turska i Hrvatska se zalažu za unaprjeđenje BiH
Foto: N.N. | Grabar-Kitarović: Turska i Hrvatska se zalažu za unaprjeđenje BiH

ANKARA - Kolinda Grabar Kitarović u obraćanju medijima u Ankari, nakon sastanka sa turskim predsjednikom Redžep Tajip Erdoanom kazala je da se Hrvatska i Turska zalažu za unaprijeđenje društvenih procesa u BiH.

"Turska i Hrvatska se zalažu da se unaprijede društveni procesi u BiH. Mislim da će u narednom periodu ući u proces koji će biti koristan za dvije države, tako i za region", navela je Kolinda Grabar Kitarović.

"U BiH postoje tri naroda, koja - naglasila sam, u okviru Ustavnog suda, u BiH, koji je donio odluku - kako izborni zakon ne odražava jednakopravnost naroda u BiH. Dajemo veliki značaj ovoj temi, spremni smo pružiti podršku komšijama", kazala je predsjednica Hrvatske.

Grabar-Kitarović je kazala i to da želi da Turska napreduje u procesu EU integracija, i da je Hrvatska kao država spremna pružiti im podršku.

Zahvalila ce Erdoanu i Turskoj što je ta zemlja primila stotine hiljada migranata, te izrazila da su obje zemlje usredsređene na rješavanje emigrantske krize.

Odnosi Hrvatske i Turske, oni ekonomski su jako dobri, a mogu se još unaprijediti.

Podsjetila je da je Erdogan bio u Hrvatskoj 2016. godine povodom stogodišnjice priznavanja islama u toj državi.

Tada je Erdoan poručio da će se trgovinska razmjena između Turske i Hrvatske povećati do milijardu dolara, a tada je iznosila 384 miliona.

Najavila je i otvaranje ekonomskog predstavništva Hrvatske u Istanbulu, kako bi privrednici obje zemlje mogli povećati trgovinske aktivnosti.

(NN/n1info.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije