Ex -Yu

Grabar Kitarović o terorizmu i sajber kriminalu

Grabar Kitarović o terorizmu i sajber kriminalu
Grabar Kitarović o terorizmu i sajber kriminalu

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Ravnateljstvo policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, a tom prilikom je upozorila na opasnosti od terorizma i sajber kriminala.

Grabar-Kitarović je u amfiteatru Ravnateljstva policije u obraćanju okupljenim policijskim službenicima upozorila na važnost inovacije i kreativnosti policijskih službenika u borbi sa sajber kriminalom i zloupotrebom interneta za najraznovrsnije protivzakonite aktivnosti i terorizam.

"Razlikovanje između zakonitog političkog, poslovnog, promidžbenog i drugog djelovanja te protuzakonitih kriminalnih postupaka i čina agresije postaje sve teže, a često i nemoguće. Najlakše je takvu tvrdnju ilustrirati na primjeru terorizma, pošasti s kojom se i ovih dana Europa bolno suočila na ulicama Velike Britanije i Francuske, ali s kojom se svakodnevno suočavaju i države diljem svijeta“, izjavila je Grabar-Kitarović.

Ona je upitala da li je terorizam kriminalni čin jednog ili više počinilaca i onih koji ih podržavaju ili je takav teroristički čin počinjen u ime i po uputstvima terorističke organizacije ID ujedno čin agresije te organizacije protiv svih država Evrope i cjelokupne zapadne civilizacije.

"Smatram da je odgovor na ovo pitanje jednostavan. Svaki takav čin jest jedno i drugo", izjavila je hrvatska predsjednica i slično okarakterisala sve oblike sajber kriminala i hibridnog ratovanja.

Kao oblik borbe protiv navedenih oblika ugrožavanja bezbjednosti navela je važnost povezivanja svih državnih i bezbjednosnih institucija te nevladinog i privatnog sektora. Istakla je važnost donošenja nacrta nove strategije nacionalne bezbjednosti i zakona o sistemu domovinske sigurnosti, koji su u četvrtak usvojeni na sjednici Vlade.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije