Ex -Yu

Grad na Balkanu kao "Mali London": Žive od novca rodbine (VIDEO)

Grad na Balkanu kao "Mali London": Žive od novca rodbine (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Grad na Balkanu kao "Mali London": Žive od novca rodbine (VIDEO)

HAS - Grad Has na sjeveru Albanije, koji je prozvan "Mali London", odaje počast državi koja je "uzela" toliko Albanaca, uprkos planovima britanske vlade da suzbije imigraciju više od 12.000 migranata ove godine.

Britanska zastava se vijori pokraj uokvirene fotografije pokojne kraljice Elizabete II., dok simbolična crvena telefonska govornica stoji u uglu restorana nazvanog "Britain". Pritom ulicom prolaze automobili s britanskim registarskim tablicama.

Da nema planina u pozadini, ovaj grad mogli bi lako zamijeniti s Londonom.

Ovo područje koje broji oko 22.000 stanovnika u najvećem dijelu sagrađeno je i funkcioniše novcem koji su im poslali radno sposobni muškarci koji su krenuli na teško putovanje preko La Manša do britanske obale u potrazi za boljim životom.

Baš kao i albanski premijer Edi Rama, mještani Hasa ogorčeni su optužbama iz Londona da su dio migrantske invazije.

Stanovnici kažu da im odlazak u Ujedinjeno Kraljevstvo omogućuje zaradu za život, međutim popraćeno je teškim osjećajem nostalgije zbog selidbe, opasnim putovanjem kao i teškim radom koji ujedno koristi njihovim britanskim poslodavcima.

Albanci su sada najveća pojedinačna grupa koja malim čamcima prelazi La Manš, prema službenoj statistici Ujedinjenog Kraljevstva.

Više od 12.000 stiglo ih je u Britaniju ove godine u poređenju s njih 50 u 2020. godini.

Albanija od 2,8 miliona ljudi već decenijama bježe od nezaposlenosti u Britaniju.

Govoreći u svojoj kancelariji gdje britanska i albanska zastava stoje jedna pored druge, gradonačelnik Hasa, Liman Morina, za AFP je kazao da 80 odsto njegovih birača "preživljava zahvaljujući teškom i poštenom radu svojih rođaka u Britaniji", a tamo se grade i brojne kuće u vlasništvu iseljenika.

Klodian Kastrati, sociolog koji radi u Hasu, ističe kako je "emigracija epidemija koja pogađa sve mlade ljude u Albaniji koji su zaraženi idejom da odu u Britaniju u nadi da će stvoriti bolju budućnost".

Regija Has najsiromašnija je u Albaniji i emigracija je jedini pravi resurs za podršku njenih stanovnika, dodao je.

Otkako je Albanija otvorila svoje granice 1990-ih, stanovnici su je masovno napuštali, očajnički želeći pobjeći od poteškoća i izolacije.

Gotovo 1,7 miliona Albanaca je otišlo, najveći broj u Italiju, Grčku i Britaniju, pokazuju službene brojke.

U prvih šest mjeseci ove godine emigranti su poslali kući 323 miliona funti, prema podacima Nacionalne banke.

Oko 140.000 Albanaca živi u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje su se neki pridružili kosovskim Albancima, prenosi "Daily Mail".

Dok oni najbogatiji mogu poslati svoju djecu na britanske univerzitete, većina Albanaca radi u ugostiteljstvu ili građevini.

"Glasine o potrebi za radnom snagom u Ujedinjenom Kraljevstvu pod kombinovanim učinkom pandemije i Bregzita kruže brzinom munje", rekao je Granit Gojani za "AFP".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije