Ex -Yu

Gradonačelnik Vukovara uklonio sporni snimak srpske djece

Gradonačelnik Vukovara uklonio sporni snimak srpske djece
Foto: Ilustracija | Gradonačelnik Vukovara uklonio sporni snimak srpske djece

VUKOVAR - Sa stranica Grada Vukovara u srijedu popodne uklonjen je snimak učenika vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti koji sjede tokom izvođenja hrvatske himne na jednom sportskom događaju prošle godine.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je za "N1" da je snimak sa stranice grada uklonio "pod uticajem" pravobranitelja za djecu Helence Pirnat-Dragičević.

"Snimak je uklonjen budući da sam dobio službeni dopis u kojemu se ukazuje da bi bilo dobro maknuti snimku", rekao je Penava.

Takođe je izjavio da je "snimka javno dostupna na društvenim mrežama jer je bila dio emisije emitirane na jednoj lokalnoj televiziji". 

"Uvažavajući instituciju pravobranitelja za djecu i cijeneći da ono što sam htio napraviti, ukazati na sustavno djelovanje na određen broj djece u Vukovaru koju se uči da ne vole i ne poštuju državu u kojoj se nalaze, smatrao sam da je cilj postignut i onaj tko je htio je vidio dokaze koje nitko nije osporio. To su činjenice koje stoje", rekao je, dodajući da nije želio da dovede bilo koje dijete u opasnost.

"Nažalost, ostaje pitanje, ali tim će se baviti pravobraniteljica i institucije, tko to sustavno djeluje na tu istu djecu i tko ih instruira i čini od njih mlade nezadovoljne ljude koji ne vole hrvatsku državu ni bilo što što je hrvatsko", rekao je Penava za "N1".

Policijska uprava vukovarsko-srijemska potvrdila je u srijedu da u koordinaciji s državnim tužilaštvom utvrđuje sve okolnosti u vezi s objavljivanjem video-snimka na zvaničnim stranicama Grada Vukovara na kojem se vide učenici vukovarske Tehničke škole kako sjede na tribinama tokom izvođenja hrvatske himne.

Pravobranitelj za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je za portal "Srednja.hr" da je zatražila izvještaj PU vukovarsko-srijemske o preduzetim mjerama u povodu vršnjačkog nasilja te o mogućem počinjenju krivičnog djela kojim se krši privatnost bilo kojeg djeteta.

"Smatramo da u javnopolitičkom prostoru ne treba koristiti djecu kao argumente za političke kvalifikacije jer tada nerijetko postaju žrtve političke manipulacije. Svako korištenje fotografija/snimaka djeteta, osobito onih koje su dostupne širokom krugu osoba u nepovoljnom kontekstu, predstavlja povredu privatnosti djeteta koja može imati dalekosežne posljedice na samo dijete", rekla je ona.

Napadnut srpski dječak

Samo dva dana nakon što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio da djeca koja nastavu uče na srpskom jeziku u tom gradu ne poštuju hrvatsku himnu jer ne ustaju tokom njenog intoniranja, jedno od te djece je napadnuto u srijedu uveče na autobuskoj stanici u tom gradu.

Riječ je o učeniku trećeg razreda Tehničke škole "Nikola Tesla" u Vukovaru, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku.

Njega je napala grupa njegovih vršnjaka, od kojih samo jedan nije imao fantomku, a kojeg je on prepoznao kao svog kolegu iz iste škole, ali koji nastavu pohađa na hrvatskom jeziku.

Napadnuti učenik je inače iz Mirkovaca, a napadnut je 16. januara oko 19 sati dok je čekao autobus do kuće.

Kako su tada pisali hrvatski mediji dječak, koji je zadobio lakše tjelesne povrede, napadnut je upravo zbog srpskog jezika. Policija je nekoliko dana kasnije saopštila da je dječak učestvovao u tuči dvije navijačke grupe, a njegovi roditelji su te navode odbacili. Oni su saopštili da njihovo dijete nije član nikakve navijačke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije