Ex -Yu

Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju

Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju
Foto: Pixabay/Ilustracija | Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju
Tanjug

OSIJEK - S obzirom na to da je Srbija otvorila granicu, Hrvati mogu nesmetano i bez ograničenja da putuju tamo i nazad, a Slavonci su počeli da koriste tu mogućnost i krenuli po osnovne namirnice u jeftinije srpske trgovine, navodi se u reportaži hrvatske televizije RTL.

Hrvati mogu put Srbije po gotovo istim uslovima kao i prije 12. marta kada je granica zatvorena.

U Srbiju ulazite samo s ličnom kartom, bez testa na COVID-19 i, najbitnije, bez obavezne samoizolacije od 14 dana, ističe TV stanica, a preosi portal Seebiz.

Najčšće se kupuje duvan, koji je u Hrvatskoj za trećinu skuplji.

U Hrvatsku se po osobi smije unijeti jedan boks cigareta. Od alkoholnih pića smije se prenijeti jedan litar žestokog pića i 16 litara piva.

Istovremeno, hrvatskim građanima se savjetuje da "preskoče" kupovine svježeg mesa, suhomesnatih proizvoda i hrane za domaće životinje jer to neće moći da unesu u Hrvatsku, uz napomenu da se u prodavnice u Srbiji može ući samo s maskom za lice.

Kako se navodi u reportaži, za 100 kuna, odnosno 1.500 dinara, mogu se kupiti četiri velika paketa kafe.

"U odnosu na prošli put, prije korone, evo, pivo je nešto malo poskupjelo. Uspije se nešto uštedjeti", rekao je za RTL stanovnik Osijeka.

Njegova sugrađnka Snježana u Srbiju ide po lijekove, sokove, sve ono što je u Srbiji povoljnije, dodaje se u reportaži.

"Oko 300, 400 kuna (39 do 52 evra) se može uštedjeti po jednom odlasku", kaže ona.

"Pri ponovnom ulasku u Hrvatsku takođe nema zastoja. Sve što vas čeka na hrvatskoj granici je SMS poruka s napomenom da ako sumnjate na zarazu kontaktirate centar 112 i letak koji će vam uručiti carinik na kojem piše da smanjite kontakt s drugim osobama sljedećih 14 dana. Samoizolacije nema", zaključuje se u reportaži RTL-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije