Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Grenel stiže u Srbiju sa američkom vladinom delegacijom

Grenel stiže u Srbiju sa američkom vladinom delegacijom
Foto: Tanjug/AP | Grenel stiže u Srbiju sa američkom vladinom delegacijom
N.N.

Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, a u toj misiji će im se pridružiti i specijalni savjetnik predsjednika SAD Ričard Grenel.

DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primjena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu, navodi se u saopštenju američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj dostavljenom Tanjugu iz Amabasade SAD u Beogradu.

DFC i EXIM su, podsjeća se, nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Beogradom i Prištinom za pomoć u finansiranju važnih projekata identifikovanih sporazumima od 4. septembra u Vašingtonu.

U delegaciji će biti i zamjenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (Ju-Es ejd) Boni Glik, predsednik i Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EXIM) Kimberli Rid i drugi visoki vladini zvaničnici iz američkih odjeljenja za energetiku i trgovinu.

Delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora.

Podsjećaju da putovanje delegacije dolazi nakon istorijskog sporazuma između Izraela, UAE i Bahreina i sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

DFC blisko sarađuje sa Ju-Es ejdom, EXIM i drugim vladinim agencijama da bi promovisao razvoj i unaprijedio spoljnu politiku SAD putem svojih alata za finansiranje.

Delegacija će unaprijediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu.

Delegacija će takođe procijeniti mogućnosti za proširenje investicija u region radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku, dodaje se u saopštenju.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije