Ex -Yu

Guardian: Putin odaje vrhunsku državničku počast Vučiću

Guardian: Putin odaje vrhunsku državničku počast Vučiću
Foto: Arhiva | Guardian: Putin odaje vrhunsku državničku počast Vučiću

LONDON - Britanski list "Guardian" u tekstu posvećenom današnjoj posjeti predjsednika Rusije, Vladimira Putina, Srbiji ocjenjuje da se šef Kremlja nada da će u Beogradu "utvrditi jednu od nekoliko snažnih bilateralnih veza koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu".

U tekstu se navodi da Putin ovom posjetom odaje "vrhunsku državničku počast" srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Navodi se da je "Putin popularan u Srbiji, gdje se rusko protivljenje NATO bombardovanju zemlje 1999. i nezavisnosti Kosova koja je uslijedila i dalje pobuđuje dobra sjećanja".

Dnevnik navodi da je "Putin izneo tvrdnju da EU prisiljava Srbiju na ''veštački izbor'' između Moskve i Zapada", ali takođe i podsjeća da je Vučić u intervjuu koji je dao "Guardian" prošle godine "insistirao da je prioritet Srbije dalja integracija u EU, ali da želi da zadrži tople odnose sa Putinom".

Navodi se da će "veći dio agende susreta Vučića i Putina biti vezan za j između Srbije i Kosova uz posredovanje EU, koje bi moglo da uključi razmijenu teritorija, a koje je Vučić bio voljan da potpiše sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem".

"Guardian" ocjenjuje da je "ruska podrška ključna, imajući u vidu njeno pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, a Putin bi mogao da ne podrži sporazum koji Srbiju još više učvršćuje na putu intergracije ka EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije