Ex -Yu

Gujon: Na KiM se dešava tiho etničko čišćenje Srba

Gujon: Na KiM se dešava tiho etničko čišćenje Srba
Foto: Arhiva | Gujon: Na KiM se dešava tiho etničko čišćenje Srba

Arno Gujon, humanitarac i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu govorio je u intervjuu za "Nešenel katolik redžister".

U pitanju je jedan od najvećih katoličkih medija u SAD, a Gujon je ukazao na značaj opstanka srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i upozorio da bi njihov nestanak bio strašan signal za cijelo hrišćanstvo.

"Situacija u kojoj su hrišćani na Kosovu danas je izuzetno teška. Srbi, koji su bili prvobitno stanovništvo Kosova, prolaze sporo etničko čišćenje koje je ubrzano poslije rata 1999. godine. Danas ih je tek nešto više od 100.000", rekao je Gujon u tekstu pod naslovom "Tihi progon hrišćana na Kosovu".

Srbi na Kosovu, kako je dodao, žive u enklavama koje su zatvori na otvorenom i iz kojih ne mogu da izađu, a da ne rizikuju čarke.

"Redovno ih napadaju, tuku, tjeraju da odu. Žive u velikom siromaštvu, trpe sistematsku diskriminaciju, škole su im napuštene. Osuđeni su na oblik autarkije. Cilj mnogih radikalnih islamista je da iskorijene srpsko i hrišćansko prisustvo na Kosovu; dakle, važno je obezbijediti njihovu autonomiju i sigurnost", upozorio je francuski humanitarac.

Na pitanje da li je neprijateljstvo protiv Srba još uvijek u osnovi religiozno, poslije antihrišćanskog pogroma 2004, Gujon kaže da su na Kosovu etnička i vjerska pitanja pomiješana.

"Postoji opšta mržnja prema Slovenima koja pogađa Srbe, ali i Gorance koji su muslimani", rekao je Gujon.

Osim toga, dodao je, bilo je antihrišćanskih pogroma i ciljanog uništenja 150 crkava ili manastira u posljednjih 20 godina.

"Naročito podržavamo manastir Visoki Dečani koji je redovno na meti islamističkih terorista, ali i albanskih medija na Kosovu i političara. Napadnut je raketnim lanserom i oskrnavljen natpisom 'Kalifat stiže'", rekao je Gujon.

Podsjetio je da su NATO snage zaustavile 2016. godine četvoricu džihadista naoružanih kalašnjikovima ispred manastirske kapije.

"Još uvijek se nadamo da će jednog dana doći do mirne kohabitacije zato što je većina Albanaca umjerena. Ali ekstremisti su veoma moćni, a međunarodna osuda njihovog zlostavljanja veoma rijetka", rekao je Gujon.

Na pitanje šta znači prisustvo hrišćana u regionu i koje bi bile posljedice njihovog nestajanja Gujon kaže da bi "prvi put od širenja hrišćanstva na našem kontinentu, hrišćani nestali iz jedne evropske zemlje".

"To je bez presedana - strašan znak za evropsku civilizaciju koji ne smije da se desi", rekao je Gujon.

"Kulturološki, uništavanje srpskog i hrišćanskog nasleđa na Kosovu koje spada u Uneskovu kulturnu baštinu, bio bi neprocjenjiv gubitak za čovječanstvo zato što je ono univerzalno kao što su Bude iz Bamijana ili ostaci u Palmiri", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije