Ex -Yu

Hag treba da preispita Šešeljevo oslobađanje

Hag treba da preispita Šešeljevo oslobađanje
Hag treba da preispita Šešeljevo oslobađanje

STRAZBUR - Evropski parlament na današnjoj plenarnoj sjednici usvojio je rezoluciju o haškom optuženiku Vojislavu Šešelju, u kojoj se Haški tribunal poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu, a zvanični Beograd da se ogradi od njegovih izjava.

U rezoluciji je navedeno da EP "snažno osuđuje Šešeljevo ratno huškanje, podsticanje na mržnju, ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija i pokušaje da se Srbija skrene s evropskog puta".

EP upozorava da su provokativne izjave Vojislava Šešelja, koji je nedavno privremeno pušten iz Ševeningena nakon 12 godina, otvorile ratne rane i da bi mogle da podriju napore na regionalnom pomirenju i postignuti napredak.

Poslanici sa zabrinutošću konstatuju da srbijanske vlasti nisu ni politički ni pravno reagovale na Šešeljevo ponašanje, te se od njih zahtijeva da se oštro ograde od Šešeljevih izjava i istraže da li je došlo do kršenja Krivičnog zakona koji zabranjuje govor mržnje i diskriminaciju. Također je zatraženo od Tribunala da preispita uslove pod kojima je Šešelj privremeno pušten.

Istovremeno, EP je pohvalio "Žene u crnom" i druge nevladine organizacije u Srbiji koje se zalažu za suočavanje sa ratnim zločinima iz devedesetih.

Edvard Kukan, predsjednik parlamentarne grupe za Srbiju, izjavio je na početku rasprave da predloženi tekst rezolucije povećava tenzije u regionu umjesto da ih spušta i da ga, stoga, neće podržati.

"Potpuno razumijem zlo ratne retorike i govora mržnje. Međutim, rezolucijom se Šešelju pridaje značaj koji on ne zaslužuje. Zbog toga, a i zato što se kritikuje nezavisni sud koji je osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a, ovu rezoluciju neću podržati", poručio je Kukan.

Identičan stav iznijela je i Tanja Fajon, izvjestilac za Srbiju, izrazivši žaljenje što nije bilo dovoljno političke volje da se usvajanje ove rezolucije spriječi.

"Oštro osuđujem sve one koji pomoću ratne retorike žele da ostvare političke ciljeve. Međutim, duboko sam uvjerena da ova rezolucija predstavlja dolijevanje ulja na vatru. Ovom rezolucijom, koju neću potpisati, odgovaramo na Šešeljeve provokacije i nudimo mu medijsku pažnju", kazala je, između ostalog, Fajonova, zaključivši da je Srbija na dobrom putu ka EU.

Većina poslanika podržala je tekst rezolucije, a u tome su prednjačili hrvatski poslanici, na čiju je inicijativu rezolucija i stavljena na dnevni red.

Ruža Tomašić, hrvatska poslanica, izjavila je da se o ovoj temi ne bi raspravljalo da su se srpske vlasti odmah ogradile od Šešelja, dok je poslanik Andrej Plenković dodao kako mu se čini da se srpski državni vrh prećutno slaže sa Šešeljem ili da ga se boji.

Ivo Vajgl, slovenački poslanik, zaključio je kako je Šešelj "metafora za zločine na prostoru bivše Jugoslavije" i da će podržati rezoluciju "jer se govor mržnje u današnjoj Evropi ne smije tolerisati".

Poslanicima se na kraju rasprave u ime Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost, obratio Kipranin Hristos Stilijanides, evropski komesar za humanitarna pitanja. On je rekao da EU poštuje odluke Haškog suda, ali da Šešeljeve izjave pripadaju prošlosti.

"Što se tiče Srbije, pozdravljamo posvećenost srpske vlade evropskom putu, razvoju regionalnih odnosa i saradnji sa Haškim tribunalom", poručio je on.

Meron: Previše publiciteta

Teodor Meron, predsjednik Haškog tribunala, odbio je danas u Sarajevu da komentariše odluku Pretresnog vijeća Haškog tribunala u predmetu protiv optuženog Vojislava Šešelja koje ga je pustilo na privremenu slobodu.

"Pretresno vijeće je odluku donijelo iz humanitarnih razloga zbog teške bolesti koju Šešelj ima i tužilac se nije žalio na tu odluku. Zbog vladavine prava izuzetno je važno poštovati odluke koje donese sudija, naročito one donesene iz humanitarnih razloga", ocijenio je Meron, prigovorivši medijima što previše govore o Šešelju i daju mu publicitet koji ne zaslužuje.

Meron je naglasio da Tribunal ne može uticati na Šešeljevo ponašanje u Srbiji i na njegove "zapaljive" javne nastupe budući da je sada u nadležnosti ove suverene države. N.H.

Vučić: Rezolucija je uvreda za Srbiju

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, rekao je danas da je rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju uvredljiva za Srbiju, uznemirujuća za njene građane i razočaravajuća.

Vučić je upitao zašto je Evropski parlament "izašao u susret mržnji, ksenofobiji, utvarama iz prošlosti" umjesto da zatvara rane iz prošlosti.

"Srbija će biti posvećena pomirenju i regionalnoj stabilnosti i nikad neće pristati na laži, licemerje i nametnutu kolektivnu odgovornost", dodao je Vučić. On je rekao da je Evropski parlament juče donio rezoluciju u kojoj se Srbija optužuje za nešto što niko od njih ne razumije.

Prema Vučićevoj ocjeni, rezolucija o Šešelju je produkt nečije želje da unizi ugled Srbije u Evropi i svijetu. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije