Ex -Yu

Han: Srbija će "vrlo brzo" postati dio evropske porodice

Han: Srbija će "vrlo brzo" postati dio evropske porodice
Foto: Ilustracija | Hah: Srbija će "vrlo brzo" postati dio evropske porodice

BRISEL - Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je Srbija dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu pristupanja EU i da će "vrlo brzo" postati dio evropske porodice.

Han se tokom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić zahvalio Srbiji i na ključnoj ulozi kada je stabilonst regiona u pitanju.

"Vrlo sa zadovoljan što je prva zvanična posjeta premijerke Brnabić upravo ova Briselu što pokazuje značaj i povećenost koju ona pridaje odnosu sa EU. Veliki posao je urađen što će se uskoro isplatiti otvaranjem novih poglavlja", poručio je komesar Han.

On je poslije sastanka sa premijerkom Brnabić u Briselu konstatovao da Srbija brzo napreduje kao bi iskoristila trenutak koji je došao poslije govora predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera gdje je dat jasan signal regionu da EU nedvosmisleno podržava politku proširenja na Zapadni Balkan.

"EU vrata su otvorena za nove ulaske do kojih će doći onoga trenutka kada zemlje ispune kriterijuem. Srbija je dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu evrointegracija", poručio je evropski komesar.

Han je proces pristupnja opisao kao maraton u kome se računa koliko brzo, ali i kvalitetno mogu biti primenjene reforme iz pristupnih poglavlja.

"Mi želimo da napredujemo zajedno ka srpskom ulasku u EU . Kada će to biti to je u rukama Srbije. Nesumljivo je da Srbija pripada Evropi i da će brzo posti dio evropske porodice", izjavio je komesar Han.

On je posebno naveo da je ohrabren napretkom Srbije i osjećajem odgovornosti premijerke Brnabić kada je u pitanju oblast vladavine prava, što će, prema Hanovim riječima, u velikoj mjeri i odrediti brzinu evrointegracionog puta Srbije.

Evropski komesar za pregovore o proširenju se tokom razgovora sa premijerkom Srbije zahavilo i za "ključnu ulogu Srbije u regionu kada je riječ o stabilnosti", što Srbija, prema riječima Johanesa Hana, postiže dijalogom i prekograničnom saradnjom.

Han je naveo da je sa Brnabićevom razgovarao i primjedbama koje je zvanični Beograd imao na stav Evropske komisije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije

"Razumijem osjetljivost ovog pitanja u Srbiji i dobro da razgovaramo i to riješimo. Sada je važno da gledamo u budućnost da vidim šta se može uraditi povodom hrabre inicijative predsjednika Aleksandra Vučića o untrašenjem dijalogu i kako podržati dalji razvoj Srbije i regiona", zaključio je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije