Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Han: Očekujem suspenziju taksi i nastavak dijaloga

Han: Očekujem suspenziju taksi i nastavak dijaloga
Foto: N.N. | Han: Očekujem suspenziju taksi i nastavak dijaloga
Tanjug

BRISEL - Odlazeći komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da nakon izbora na Kosovu očekuje suspenziju taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Nadam se da će se to desiti što je prije moguće jer Žozep Borel je spreman da počne suštinske razgovore o konačnom rješenju", poručio je Han.

Na pitanje o mogućem "sistemu reciprociteta" umjesto ukidanja taksi, što su pominjli novoizabrani lideri kosovskih Albanaca, Han kaže da postoji sistem regionalnog ekonomskog prostora koji podrazumijeva da nema carina među zemljama Zapadnog Balkana.

"To je ono što EU podržava", poručio je Han.

Han je tokom okruglog stola koji je organizovao za briselske dopisnike sa Zapadnog Balkana ocijenio da će za nekoliko nedjelja, kada se uspostavi nova Evropska komsiija, EU nastaviti svoju ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

"To nije nešto što možemo da delegiramo nekim zemljama članicama. Na nama Evropoljanima je da vodimo taj proces. Isto važi i za druge globalne igrače", zaključio je Han.

Kada je u pitanju moguća promjena ili korekcija granica kao dio sporazuma Beograda i Prištine, Han kaže da je to samo jedan od elemenata u procesu pregovora, te podsjeća na da je jedini uslov koji postavlja EU da da nijedan bilateralni sporazum ne može biti na štetu regionalne stabilnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije