Ex -Yu

Han hvali napredak Makedonije, očekuje konkretne rezultate

Han hvali napredak Makedonije, očekuje konkretne rezultate
Foto: N.N. | Han hvali napredak Makedonije, očekuje konkretne rezultate

SKOPLJE - Evropski komesar za dobrosusjedsku politiku i proširenje, Johanes Han, danas je u Skoplju pohvalio napredak Makedonije, ali i naglasio da do kraja godine treba imati neke konkretne rezultate, a ne samo najave.

Makedonija je značajno napredovala i sada Evropska komisija i članice Evropske unije pozitivnije gledaju na razvoje u toj zemlji i mogućnost za početak pregovora o pristupanju EU, rekao je evropski komesar za dobrosusjedsku politiku i proširenje.

"Postigli smo mnogo i ne želim da dam utisak da Brisel i ja ne gledamo na vašu zemlju i da nismo fokusirani na razvoj u Skoplju, naprotiv. Smatram da je moja lična misija ispunjena ako budemo mogli da započnemo pregovore. Mislim da smo postigli mnogo", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Prema riječima evropskog komesara, ostalo je još pola maratona, a ne cijeli.

"Nešto mora da se uradi i veoma sam srećan da čujem o različitim projektima i ciljevima da se postigne ono što je neophodno da od nas dobijete preporuku. Sa svojim timom sam veoma posvećen i voljeli bismo to da počne rano iduće godine", naveo je Han.

On je poručio Zaevu da je u pravu kada je rekao da pravosuđe, javna administracija i obavještajne službe moraju da se reformišu.

Do kraja godine nam trebaju konkretni rezultati, ne samo najave, kazao je evropski komesar.

"Prije nedjelju dana imali smo veoma dobar sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu. Kolege mogu da potvrde da je bila veoma dobra atmosfera. Države članice su dobro reagovale. Mislim da je situacija na dobrom putu, ali ima još domaćeg zadatka", rekao je Han.

On kaže da u Makedoniji ima promjena, koje su neophodne zbog promjene političkog pejzaža.

"Mislim da ste dosta napredovali kao zemlja, postavili ste primjer regionu. Hvala vam za regionalnu saradnju, koja je apsolutno neophodna kako bi se postigao napredak za sve zemlje u regionu", poručio je Han.

Dodao je da računa na Makedoniju, ponovivši da je predsjednik Evropske Komisije Žan Klod Junker u septembru poručio da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu.

Premijer Zoran Zaev je izjavio da, prvi put tokom dužeg vremena, Makedonija i Grčka podstiču izvjesne srdačne odnose zasnovane na intenzivnim posjetama i međusobnoj komunikaciji.

On je rekao da je pozitivna klima koja je nedavno uspostavljena sa Atinom najavila osjećaj optimizma, što po njegovom mišljenju treba iskoristiti kao prednost kako bi taj problem bio konačno riješen.

"Vjerujem i rečeno mi je da prevladava pozitivna atmosfera u medijima i među građanima", rekao je makedonski premijer.

Zaev kaže da im to daje pravo da kao ozbiljni političari iskoriste pozitivan momenat i pronađu rješenje za problem koji Grčka ima sa makedonskim ustavnim imenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije