Ex -Yu

Haradinaj: Niko nema razloga da se plaši kosovske vojske

Haradinaj: Niko nema razloga da se plaši kosovske vojske
Foto: N.N. | Haradinaj: Niko nema razloga da se plaši kosovske vojske

PODGORICA - Premijer privremenih kosovskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da niko nema razloga da se plaši transformacjie Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku i tvrdi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nema hrabrosti da, kako kaže, "svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda".

U intervjuu za podgoričku tv A1, Haradinaj je komentarisao navode predsjednika Vučića da će tim činom Beograd biti "satjeran u ćošak" zbog čega se boji "tragičnih posljedica", ocjenivši da je to to problem srpskih medija i tamošnje propagande.

"I Vučić i Srbija i svi znaju da Albanci nisu takvi. Nikad u istoriji Albanci nisu prijetili nekome ko živi s njima. Vučiću treba hrabrost da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda", tvrdi Haradinaj.

Takođe, tvrdi da će Kosovo biti bezbjednije kada arhitektura bezjbednosnih institucija bude okončana.

"Niko ne može nikome da prijeti. I Srbi na Kosovu će biti bezbjedniji kad budemo završili arhitekturu bezbjednosnih institucija", naveo je Haradinaj.

Dodao je i da ga ne zabrinjava to što se minister inostranih poslva, Ivica Dačić, kako kaže, svako malo pohvali da je neka nova zemlja povukla priznanje nezavisnog Kosova.

 

Smatra da Srbija, kako kaže, samo gube vrijeme sa Kosovom, a mi, dodao je, imamo vremena koliko god Beograd hoće.

Tvrdi da njedna država nije povukla priznanje nezavisnog Kosova.

"Mi smo gubili vrijeme od devedesete nadalje. Nama ne može biti gore nikada. Taj pritisak Srbije ne može nikako da nam oteža život da bismo mi jednog dana rekli "E, šta vi mislite u Beogradu?" Dačić i ostali neka se zabavljaju, ako imaju vremena i novca za to", poručio je Haradinaj.

On kaže da poštuje i Srbiju i vrijednosti srpskog naroda. "Ali kad su u pitanju prava mog naroda, biram ono što jesam".

"Dolazim iz porodice koja ima svjest o tome ko smo i na šta ciljamo. Imamo i kanone u poštovanju i prijatelja i neprijatelja. To nećemo promijeniti ni zbog nekog događaja, ni zbog nekog interesa. Ljudi koji žive s nama znaju da smo dostojanstven narod. Riječ danas vrijedi više nego potpis", relao je Haradinaj za podgoričku tv A1/

Poštuje, kaže, svakoga, ali da uvijek prvo bira svoj narod.

Govoreći o odnosima Prištine i Podgorice, Haradinaj je rekao da je sa Crom Gorom pronađena dobra formula za pitanje demarkacije.

Upitan kako komentariše to što se u nekim prištinskim kafićima može videti i zastava tzv. "velike Albanije", na kojima je ucrtana i Crna Gora, Haradinaj nije želio da komentariše.

“Ne bih to komentarisao. Ja sam izabran da zastupam nezavisno Kosovo, nemam nikakvu odgovornost za mape, vizije i ideje. Odgovaram samo za Kosovo, koje nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori”, poručio je Haradinaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije