Ex -Yu

Haradinaj: Nisam dao autorizaciju za učešće Srbije u istrazi

Haradinaj: Nisam dao autorizaciju za učešće Srbije u istrazi
Foto: N.N. | Haradinaj: Nisam dao autorizaciju za učešće Srbije u istrazi

PRIŠTINA - Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da ni UNMIK, niti Euleks nemaju ovlaštenja da vlastima Srbije dozvole učešće u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, podsjećajući da su za istrage na Kosovu nadležne vlasti Kosova, prenosi Kosovapress.

"Nadležnost za istragu na Kosovu je Kosovo", rekao je Haradinaj medijima i naglasio da zahtjevi za to nisu upućeni nadležnim vladinim institucijama.

Haradinaj je rekao da su srbijanske vlasti od kosovskih institucija tražile samo razmjenu informacija.

"Samo Kosovo ima pravo da odobri učešće u istrazi, a ja nisam dao takvu autorizaciju", rekao je Haradinaj.

Bezbjednosne institucije Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, policija i Ministarstvo pravde tražile su da budu uključeni u istragu ubistva Ivanovića.

Ministar pravde Kosova: Srbija ne može da bude dio istrage

Ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri izjavio je da Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključeno u istrazi smrti Olivera Ivanovića, ali da je spremno da sarađuju sa Srbijom oko tog slučaja.

"Ni u kom slučaju nećemo nikakvo miješanje u istrazi nijedne druge institucije, sem onih Republike Kosovo. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka hapšenju, ali ne i njeno miješanje (u istrazi). To ćemo raditi samo mi", kazao je Tahiri za portal gazetaexpress.com.

On je rekao da će se istragom baviti policija i tužilaštvo Kosova.

U zajedničkoj izjavi Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova koja je podijeljena medijima navodi se da je ubistvo Ivanovića neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, kao i da takva djela zahtjevaju hitnu reakciju.

"Ministarstvo pravde je spremno za međusobnu pravnu saradnju i pozdravlja spremnost institucija Srbije da pruže pravnu pomoć kroz razmjenu inforomacija koje mogu da doprinesu što bržem rješavanja slučaja, ne dovodeći u pitanje istražni postupak i ne dovodeći u pitanje i neprikosnovenu jurisdikciju Republike Kosova u vođenju istrage", stoji u zajedničkom saopštenju dva kosovska ministarstva.

Poslije izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od Unmika i Euleksa tražiti da se u istragu uključe i predstavnici institucija Srbije, predsjednik Kosova Hašim Tači izrazio je sinoć tokom telefonskog razgovora s njim spremnost da kosovske institucije sarađuju sa srbijanskim u istrazi ubistva Ivanovića.

(NN/n1info.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije