Ex -Yu

Hil: Uspostavljanje ZSO na KiM mora biti na dnevnom redu

Hil: Uspostavljanje ZSO na KiM mora biti na dnevnom redu
Foto: Arhiva/Ilustracija | Hil: Uspostavljanje ZSO na KiM mora biti na dnevnom redu

BEOGRAD - Budući da je ZSO predviđen od početka cijelog procesa dobro je podsjetiti sve da to mora biti na dnevnom redu sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu 18. avgusta, izjavio je danas ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil.

"Mislim da je gospodin Eskobar (pomoćnik zamjenika državnog sekretara Gabrijel) ukazao na veoma važnu stvar. Budući da je ZSO predviđen od početka cijelog ovog procesa dobro je podsjetiti sve da to mora biti na dnevnom redu i da se mora naći pristup za to. Neizbježno je pitanje šta je budućnost srpske zajednice na Kosovu, koliko se bezbjedno Srbi osjećaju na Kosovu, da li žele da ostanu na Kosovu", rekao je Hil gostujući na RTS-u.

Prema njegovom mišljenju, "ideje koje su iznesene za uspostavljanje ZSO su dobar pristup i vrlo je mudro od Eskobara što je to sada pokrenuo".

"Mislim da je važno da različite strane budu spremne sa svojim prijedlozima i da bude jasno da ovakva rješenja, koja postoje u mnogim demokratijama mogu biti primijenjena i na Balkanu", kazao je Hil.

Na konstataciju novinara da srpska strana želi da vidi da se ZSO konačno uspostavi poslije devet godina, američki ambasador u Srbiji je rekao da često ono što je urgentno nadviče ono što je važno, ali da misli da nema važnijeg pitanja od toga kako će srpska zajednica živjeti u budućnosti na Kosovu.

"Mislim da je ZSO dobar put, o tome se godinama govori i vrijeme je da se stavi na sto i povede ozbiljan razgovor o tome", istakao je Hil.

Prema njegovim riječima ideja o ZSO, podrazumijeva mnogo detalja, ali, kako je kazao, misli da se tu radi o evropskim standardima.

"Obje strane moraju ozbiljno da se posvete ovom pitanju, njegovom rješavanju, suočavanju s problemima i to s namjerom da konačni cilj bude funkcionalan i održiv u stvarnom svijetu. Nije dovoljno da pričamo teoretski, moramo da vidimo i šta će praksa da pokaže, kako će se to ponašati u budućnosti", naglasio je Hil.

On je rekao da su SAD uočile rast tenzija u posljednje vrijeme i da kada je riječ o važnim sastancima pod pokroviteljstvom EU i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak misli da ima više razloga za optimizam nego pesimizam.

" Ali sve strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku jer je bilo nekih teških riječi, što nije baš od pomoći ovom procesu. Ova pitanja se moraju rješavati dijalogom, a EU je veoma spremna da baš to uradi", naveo je Hil.

Prema njegovim riječima, mnogo toga je na stolu, bilo je mnogo priprema za sljedeću nedjelju i on je optimista da će biti napretka.

"Ljudima je stvarno potreban taj napredak, sve ovo predugo traje i mislim da je zbog toga mnogo nezadovoljstva. Hajde da vidimo možemo li imati taj napredak, koji će onda stvoriti momentum pa da vidimo možemo li da krenemo naprijed", rekao je Hil.

Govoreći o srpskom procesu priključenja Evropskoj uniji, Hil je rekao da misli da Srbija jeste na pravom putu, kao i da dijeli nezadovoljstvo mnogih u Srbiji koji misle da je dobro što su na dobrom putu, ali pitaju koliko će taj put da traje.

"I siguran sam da bi ljudi željeli da vide ubrzanje tog puta. Nadam se da će SAD i EU da se slože da moramo da pojačamo tempo. Vjerujem da je put dobar, da će Srbija stići gdje treba kao i da treba da se ubrza", kazao je američki ambasador u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije