Ex -Yu

Hiljadu Slovenaca pokušava da se vrati u zemlju

Hiljadu Slovenaca pokušava da se vrati u zemlju
Foto: Tanjug/AP | Hiljadu Slovenaca pokušava da se vrati u zemlju

LJUBLJANA - Više od 1.000 Slovenaca i dalje pokušava da se vrati iz drugih zemalja članica EU ili trećih zemalja usred ograničenja putovanja širom svijeta zbog pandemije virusa korona, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar nakon video-konferencije sa svojim kolegama iz EU.

Repatrijacija više od 300.000 građana EU koji su izrazili interes za povratak kući bila je jedna od glavnih tema današnje prve video-konferencije ministara spoljnih poslova EU, prenijela je STA.

Logar je zahvalio svim susjednim zemljama s kojima je Slovenija dogovorila zajedničke koridore za prevoz robe do prekograničnih tržišta, uprkos ograničenjima tokom prošle nedjelje.

On je, takođe, zahvalio ministrima iz zemalja koje pomažu u repatrijaciji slovenačkih državljana.

Protekle nedjelje više od 300 Slovenaca dovedeno je kući sigurno i zdravo, a Ministarstvo je bilo u kontaktu sa više od 400 ljudi pomažući im davanjem informacija o njihovim mogućnostima da se vrate u Sloveniju.

Više od 1.000 Slovenaca koji su još u inostranstvu odazvalo se pozivu Ministarstva da se jave ako žele da se vrate u svoju domovinu. Oko 500 se trenutno nalazi u EU, većina ih je u Velikoj Britaniji, a ostatak rasut po svijetu, rekao je Logar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije