Ex -Yu

Hoće li Mogerini ponovo sjesti između Vučića i Tačija?

Hoće li Mogerini ponovo sjesti između Vučića i Tačija?
Foto: Arhiva/Tanjug | Hoće li Mogerini ponovo sjesti između Vučića i Tačija?

​BEOGRAD - Iako je evropski komesar Johanes Han danas rekao da se nada skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine koji bi rezultirao održivim i pravnoobavezujućim sporazumom, analitičari iz Beograda ne dijele njegov optimizam.

Za njih je otvoreno pitanje da li će dijalog uopšte biti nastavljen do kraja mandata aktuelne šefice diplomatije EU, Federike Mogerini, te da li će nova administracija, poslije izbora za EU parlament, nezavisno i od političkih snaga koje će dobiti majske izbore za EP, ostati ključni posrednik u pregovorima Beograda i Prištine ili će pregovarački okvir biti proširen.

Analitičar Stefan Surlić ne vjeruje da će se dijalog, koji je stopiran zbog taksi na srpske proizvode, nastaviti prije kraja ove godine ili početka naredne, jer ne vidi mogućnost da se Beograd i Priština u skorije vrijeme vrate za pregovarački sto.

"Ne verujem da će Federika Mogerini nastaviti da posreduje u dijalogu, budući da nije realno da Priština uskoro odustane od taksi, niti da Beograd pristane da se vrati za sto dok su takse na snazi", kaže Surlić za Tanjug.

Smatra da nastavak dijaloga neće imati dosadašnju tehničko-političku dimenziju, već će, ukoliko se razgovori ponovo uspostave, to biti finalni pregovori između dvije strane u koje će biti uključeni i drugi globalni igrači, a koji ne moraju nužno da znače posredovanje Brisela.

"Novi format će morati da sadrži osnovne principe oko kojih su se prethodno saglasile obe strane, vremenski okvir sa tačno utvrđenim rokovima i čvrstu garanciju međunarodne zajednice da će dogovoreno biti i sprovedeno na terenu, budući da ovo što je do sada bilo dogovarano nije imalo takav epilog", rekao je Surlić.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić smatra, međutim, da postoji mogućnost da dijalog bude nastavljen i za vrijeme aktuelne administracije, budući da neke zemlje članice EU nastoje da se ponovo uspostavi dijalog.

Postoji, ipak, opasnost da se cijeli proces prolongira za kasnu jesen budući da evropski komesari stupaju na dužnost tek u novembru, kaže Grubješić za Tanjug.

Upitana šta možemo očekivati nakon što na mjesto Federike Mogerini dođe neko drugi, Grubješić kaže da se može desiti da nova administracija bude i brža i sposobnija, pošto se aktuelna "nije pokazala".

"Ispustili su konce, dozvolili su da se umešaju i drugi akteri, pre svega SAD. Možda nova administracija donese neke nove momente u samom procesu pregovora", kazala je Grubješić.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han očekuje da dijalog Beograda i Prištine izađe iz ćorsokaka i rezultira sporazumom, koji će, kaže, biti definisan na stotinama strana.

On je naglasio da se nada skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Postoji zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i ja se nadam da ćemo uskoro to moći da prevaziđemo. Rešenje za ovo pitanje i cilj pravnoobavezujućeg sporazuma je osnovni preduslov i za mnoge regionalne projekte koji zahtevaj razjašnje budućih odnosa", poručio je danas Han.

Johanes Han je tokom debate o "Budućnosti EU politike proširenja" u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta ponovio da EU neće u članstvo primati zemlje sa otvorenim bilateralnim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije