Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Hodžis: Koja je svrha ruskog Pancira u Srbiji?

Hodžis: Koja je svrha ruskog Pancira u Srbiji?
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Hodžis: Koja je svrha ruskog Pancira u Srbiji?
Tanjug

VAŠINGTON - Umjesto što kupuje skupe oružane sisteme protiv nepostojećih prijetnji iz vazduha, vjerujem da bi Srbija na mnogo bolji način može da ulaže dragocjena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mjesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost, kaže američki general potpukovnik Frederik Ben Hodžis.

On je tako za Glas Amerike prokomentarisao informaciju da je prvi dio protivvazdušnog raketnog sistema "Pancir S", koji je Srbija kupila od Rusije, stigao na aerodom u Batajnici.

General Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, rekao je da države imaju pravo izbora dobavljača vojne opreme i oružja.

"Svaka država ima pravo da nabavlja oružje po sopstvenoj volji. Volio bih da vidim i da se druge zapadne države uključe u konkurenciju u obezbjeđivanju onoga što Srbiji treba. Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune zavisnosti od Rusije", smatra Hodžis.

Hodžisu, kako prenosi Glas Amerike, nije jasna svrha koju će taj odbrambeni sistem imati u Srbiji.

"Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji", rekao je Hodžis.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštio je da je danas na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, kod Beograda, stigao prvi dio ruskog sistema protivvazdušne odbrana (PVO) "Pancir S1".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, on je rekao da nabavkom defanzivnog naoružanja, jedinog takvog u regionu, Srbija nastavlja s jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije