Ex -Yu

Horvatinčić umjesto u zatvor otišao na operaciju u inostranstvo

Horvatinčić umjesto u zatvor otišao na operaciju u inostranstvo
Foto: N.N. | Horvatinčić umjesto u zatvor otišao na operaciju u inostranstvo

ZAGREB - Preduzetnik Tomo Horvatinčić kojem je danas na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo da bude određen termin odsluženja zatvorske kazne zbog izazivanja pomorske nesreće otišao je u inostranstvo na hitni operativni zahvat, saopštila je njegova kompanija.

U saopštenju Hoto grupe ističe se da će Horvatinčić, uslijed naglog pogoršanja zdravstvenog stanja prouzrokovanog karcinomom želuca u četvrtak biti podvrgnut hitnom operativnom zahvatu.

 "Zbog njegove složenosti, a sukladno uputama liječnika gospodina Horvatinčića, isti će biti obavljen u specijaliziranoj klinici za tumore u inozemstvu. Svu relevantnu dokumentaciju o ovome odvjetnici gospodina Horvatinčića predali su u sudski spis Županijskog suda u Zagrebu, uz prijedlog za odgodom izvršenja", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje po okončanju postoperativnog oporavka i odobrenju njegovih ljekara "Horvatinčić postupiti će prema daljnjim odlukama Županijskog suda u Zagrebu vezano uz izvršenju kazne".

 Tomislav Horvatinčić u srijedu je trebalo da dobije termin kada se treba javiti na izdržavanje zatvorske kazne za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo italijanski bračni par, a zbog čega ga je Općinski sud u Šibeniku u decembru pravosnažno osudio na četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

 Protiv Horvatinčića su se prije toga vodila tri sudska postupka. Prva dva vodila je sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, koja ga je 2015. osudila na uslovnu kaznu, a na ponovljenom suđenju 2017. oslobodila krivice zbog navodne sinkope.

 Trećom presudom iz marta prošle godine Horvatinčić je nepravosnažno proglašen krivim i osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, koliko je u konačnici iznosila i pravomoćna presuda, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije