Ex -Yu

Hoti oduševljen posjetom delegacije SAD

Hoti oduševljen posjetom delegacije SAD
Foto: Facebook | Hoti oduševljen posjetom delegacije SAD

BEOGRAD - Prištinski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je oduševljen posjetom američke delegacije predvođene ambasadorom Ričardom Grenelom.

"Kosovo je blagoslovljeno prijateljima poput SAD", napisao je Hoti na Twitter nalogu.

On je naveo da je posle 4. septembra, ekonomske normalizacije i sporazuma iz Bijele kuće, potpisana zajednička izjava Kosova i SAD sa izvršnim direktorom Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC Adamom Boulerom.

Hoti je uz tvit obajvio i tekst sporazuma dokumenta u kome se navodi da dve strane pozdravljaju brzo zaključenje novog kosovsko-americkog sporazuma o promociji investicija i da žele da sporazum stupi na snagu što pre, odnosno nakon obavljanja unutrašnjih procedura.

Očekuje se da će novi sporazum pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške koju pruža američka finansijska korporacija za međunarodni razvoj, kao i da utvrdi akcije u vezi sa korporativnom podrškom projektima na Kosovu.

"Nakon istorijske ekonomske normalizacije odnosa Kosova i Srbije, za koju je sporazum postignut 4. septembra u Vašingtonu, Kosovo i Srbija nameravaju da unaprijede pregovore, nakon stupanja na snagu novog Sporazuma o podsticaju Kosova i Srbije, zatim investicija, povezanih sa važnim projektima na Kosovu, uključujuci projekte za koje postoji dogovor da budu dio ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova", navodi se u dokumentu koji je Hoti objavio na Twitteru.

"Kosovo i SAD posvećene su primeni novog sporazuma o promociji investicija izmedu Kosova i SAD, i punoj posvećenosti primijeni sporazuma. Od obje zemlje se očekuje da identifikuju projekte koji dalje jačaju ekonomsku integraciju i razvoj u regionu".

Sporazum se završava tako što potpisnici pozdravljaju ta dostignuća kao konkretan dokaz "snage odnosa izmedu dvije nacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije