Ex -Yu

SAD uputile dva zahtjeva Prištini

SAD uputile dva zahtjeva Prištini
Foto: Tanjug | SAD uputile dva zahtjeva Prištini

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je danas da SAD imaju dva zahtjeva od vlade u Prištini - da ne insistira da albanski gradonačelnici rade iz zgrada opština, kao i da povuče policiju iz zgrada opština na sjeveru KiM.

"Ne razumijemo zašto se alternativne lokacije ili druge javne zgrade ne mogu koristiti za obavljanje ovih funkcija", rekao je Hovenijer i dodao da će usvajanje ta dva zahtjeva pomoći u smanjenju tenzija, prenosi Koha.

"Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, u koje je nasilno ušla, veliki izazov, pa smo zatražili od vlade (u Prištini) da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade", dodao je ambasador.

Na pitanje da li odluka Srbije da poveća borbenu gotovost vojske predstavlja prijetnju za Prištinu, Hovenijer je ocijenio da "nikada nije dobar znak da susjedne zemlje, sa kojima su odnosi napeti, mobilišu snage", prenosi Tanjug.

"U ovom trenutku, zabrinuti smo zbog postupaka Vlade Kosova, koje su stvorile ovu atmosferu krize na sjeveru, pa tražimo da se oni posvete rješenju", rekao je Hovenijer.

On je za prištinske novinare govorio i o trenutnom raspoloženju SAD prema samoproglašenom Kosovu.

"Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažmana sa zemljama koje nisu priznale nezavisnost, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savjet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na sjeveru", rekao je Hovenijer.

Dodao je da je otkazivanje učešća samoproglašenog Kosova na vojnim vježbama "Defender Europe 2023", "prva posljedica" za vladu u Prištini.

"Za Kosovo su ove vježbe završene. Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah preduzme korake za deeskalaciju situacije na sjeveru. On nije odgovorio na ove zahtjeve. Zato razmatramo šta će biti naše sljedeće akcije'', rekao je Hovenijer.

               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije