Ex -Yu

Hrvat stekao srednji imunitet, šest mjeseci će davati krv naučnicima

Hrvat stekao srednji imunitet, šest mjeseci će davati krv naučnicima
Foto: Tanjug/AP | Hrvat stekao srednji imunitet i naredni šest mjeseci davaće krv naučnicima

Medicinski tehničar iz Hrvatske koji je prebolio virus korona sredinom aprila doniraće krv za serološka testiranja koja bi trebalo da traju šest mjeseci i čiji bi rezultati trebalo da pomognu za istraživanje vakcine.

"Prvi put su mi krv uzeli početkom aprila, pa onda dvije nedjelje kasnije. Uzorke su poslali na Institut u Bon. Stigao je nalaz da sam stekao neki srednji imunitet, ali njima je to sve puno nepoznanica – i oni uče i istražuju koronu. I dalje se ne zna da li imunitet ostaje nedjelju dana, dvije nedjelje, mjesec, godinu… Zbog toga su mi tražili pristanak da učestvujem u studiji u kojoj bi mi u sledećih šest mjeseci najmanje jednom mjesečno vadili krv i pratili nivo antitijela", rekao je medicinski tehničar.

On je rekao da korona nije ostavila posljedice na njegovim plućima, ali da ga nova kontrola čeka za četiri mjeseca.

On vjeruje da se zarazio na poslu. Prvo je osjetio groznicu, a onda je počelo da ga boli cijelo tijelo. Nakon pet dana povišene temperature ostao je bez čula mirisa.

Ipak, ovaj virus na svakoga djeluje drugačije i ne treba ga potcjenjivati, rekao je sagovornik 24sata.

Ljudi koji žele da pomognu naučnicima koji istražuju vakcine doniraju krvnu plazmu širom sveta. Krvna plazma onih koji su preležali koronu u sebi sadrži antitijela koja mogu da pomognu zaraženima, ističu stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije