Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Hrvatska 10. po smrtnosti od virusa korona u EU

Hrvatska 10. po smrtnosti od virusa korona u EU
Foto: N.N. | Hrvatska 10. po smrtnosti od virusa korona u EU
Tanjug

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, izjavio je večeras da je Hrvatska po smrtnosti od korona virusa 10. među zemljama Europske unije i najavio za kraj sedmice odluku o skraćivanju s 14 na 10 dana izolacije zaraženih.

"Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milion stanovnika. Mi smo 10. po redu od zemalja EU, negdje smo na sredini EU po tome", rekao je Capak u Dnevniku Nove TV govoreći o smrtnosti od kovida-19.

Potvrdio je da je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na 10 dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem sedmice o tome biti donesen dokument.

"Najvjerojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala 14 dana", rekao je Capak.

Komentarisao je i broj novozaraženih posljednjih dana ocijenivši da postoji blagi trend pada broja oboljelih, prenosi Hina.

"Poboljšava se situacija. Desetak dana smo imali plato i sada imamo lagani trend pada. Dakle, postoji blagi trend pada broja oboljelih, što je naravno dobra vijest i to znači da se građani pridržavaju mjera", ističe.

Upitan smatra li i dalje da će krajem septembra broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se "situacija poboljšava".

Oni koji su koronu već preboljeli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri mjeseca nakon bolesti, rekao je Capak.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije