Ex -Yu

Pratite nas na Google news

"Hrvatska će se vrlo brzo naći na crvenoj listi Slovenije"

"Hrvatska će se vrlo brzo naći na crvenoj listi Slovenije"
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | "Hrvatska će se vrlo brzo naći na crvenoj listi Slovenije"
N.N.

Iz Slovenije posljednjih dana stižu poruke da je većina novozaraženih u toj zemlji došla iz Hrvatske.

U sinoćnjoj emisiji POP TV-a, prenosi "Index.hr", slovenački epidemiolog Matelja Logar komentarisala je jučerašnju brojku od 130 novozaraženih u Hrvatskoj.

"To su brojke koje bi trebalo da zabrinu svakoga i, naravno, vlasti u Hrvatskoj", rekla je Logar.

Portparol slovenačke vlade Jelko Kacin bio je još konkretniji. Ponovno je govorio o navodnim planovima Hrvatske o kojima javnost u Hrvatskoj ne zna gotovo ništa.

"Rastužuje me to što Hrvatska namjerava promijeniti svoj zakon o zaraznim bolestima, ali tek nakon 20. avgusta", rekao je Kacin.

Dodao je da će turistička sezona već biti gotova prije nego što zakon stupi na snagu i da se mjere uopšte neće moći primijeniti na sezonu.

"To je priča koja jako zaostaje", komentarisao je Kacin poteze hrvatske vlade.

Iz Slovenije su, kako se čini, najviše ogorčeni time što je Hrvatska, smatraju, epidemiološku sliku potpuno podredila turističkoj sezoni.

Kacin je rekao da bi Slovenija službenim hrvatskim brojevima sigurno mogla dodati one infekcije koje su zabilježene u Sloveniji i koje se uvoze iz Hrvatske.

"Onda su ti hrvatski brojevi puno veći", komentirao je Kacin.

"Ključna činjenica je da oni testiraju manje od nas", istakao je, dodajući da turisti ne vjeruju hrvatskom zdravstvenom sistemu i da se posljedično više vole vratiti u domovinu ako se razbole tokom odmora. Kacin vjeruje da će to sigurno imati negativne posljedice za hrvatski turizam u budućnosti.

Dodao je da će se Hrvatska brzo naći na crvenoj listi Slovenije s obzirom na to da je "previše slučajeva zaraze među turistima". Kacin nije da kaže može li se Hrvatska naći na crvenoj listi Slovenije već sljedeće sedmice.

"To će morati reći brojevi", rekao je Kacin.

Ali jasno je dao do znanja da će, ako se ovakav trend u Hrvatskoj nastavi, brzo naći na slovenačkoj crvenoj listi.

Crvena lista u Sloveniji se uvodi za one zemlje u kojima se značajno pogoršala epidemiološka situacija, a za sve one koji u tu zemlju ulaze iz zemalja koje se nalaze na crvenoj listi obvezna je 14-dnevna izolacija, što bi se odnosilo i na Slovence koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije