Ex -Yu

Hrvatska dobija slikovnicu o istopolnim porodicama, tradicionalna udruženja ogorčena

Hrvatska dobija slikovnicu o istopolnim porodicama, tradicionalna udruženja ogorčena
Foto: Dugine obitelji | Hrvatske obrazovne ustanove dobijaju slikovnicu o istopolnim porodicama, tradicionalna udruženja ogorčena

ZAGREB - Hrvatska će ovaj mjesec dobiti prvu slikovnicu o istospolnim porodicama u izdanju Udruženja "Dugine obitelji", koju planiraju da doniraju zainteresovanim vrtićima i školskim bibliotekama u ovoj zemlji.

Tim povodom Udruženje Vigilare u srijedu je uputilo ministru znanosti i obrazovanja Hrvatske Blaženki Divjak otvoreno pismo u kojem ocjenjuje da se radi o političko-ideološkoj agendi i pita hoće li dozvoliti ulazak slikovnice u vrtiće i škole.

"U javnosti se pojavila informacija da će udruga 'Dugine obitelji' 18. siječnja predstaviti prvu slikovnicu o tzv. istospolnim obiteljima na hrvatskom jeziku. Slikovnicu spomenuta udruga planira donirati vrtićima i školskim knjižnicama diljem Hrvatske. Budući da smatramo kako je riječ o akciji iza koje se krije jasna političko-ideološka agenda, molimo Vas da nam odgovorite na nekoliko pitanja", stoji u otvorenom pismu Udruženja Vigilare.

Ministarku pitaju hoće li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole, smatra li da je za hrvatsku djecu dobro da se u odgojno-obrazovnim ustanovama distribuira literatura koja nema odobrenje stručnih tijela, hoće li direktori moći da odbiju ovakvu donaciju i hoće li njeno ministarstvo stati iza njih u potencijalnim tužbama za "diskriminaciju".

Pitaju je i da li smatra da bi roditelji trebalo da imaju pravo glasa o tome hoće li se njihovo dijete u nastavi služiti ovom slikovnicom te da li je, po njenom mišljenju, primjereno da udruženja civilnog društva samoinicijativno u vrtiće i škole dostavljaju literaturu koja bi se onda potencijalno koristila u nastavi.

"Ovo nas pitanje posebno zanima zato što Vigilare također vrijedno radi na odgojno-obrazovnim sadržajima za djecu i mlade koje bismo rado donirali vrtićima i školama diljem Hrvatske", stoji u otvorenom pismu Udruženja "Vigilare".

"Dugine obitelji": Nemamo planova samoinicijativno slati slikovnicu ikome

Iz Udruženja "Dugine obitelji" Hini su odgovorili da nemaju planova da samoinicijativno šalju slikovnicu "Moja dugina obitelj" ikome, ali da će rado poslati slikovnicu svim osobama koje im se jave i pokažu interes za njom.

"Već smo dobili upite roditelja, pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika i ponekih ustanova i organizacija koje žele svoj primjerak slikovnice, te vrlo nam je drago vidjeti da se prepoznaje vrijednost slikovnice u širenju razumijevanja, tolerancije, poštovanja i uključivosti", rekao je koordinator Udruženja Daniel Martinović.

Slikovnica će biti potpuno besplatna, a digitalna verzija slikovnice biće dostupna na internet stranici Udruženja.

Uz Martinovića, kao autori koncepta i teksta radili su Maja Škvorc i Ivo Šegota, dok je autor ilustracija Borna Nikola Žeželj. 

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije