Ex -Yu

Hrvatska ima najviše gojaznih muškaraca među zemljama EU

Hrvatska ima najviše gojaznih muškaraca među zemljama EU
Foto: Pixabay/Ilustracija | Hrvatska ima najviše gojaznih muškaraca među zemljama EU

ZAGREB - Hrvatska ima najveću stopu gojaznosti među odraslim muškarcima u zemljama Evropske unije, saopšteno je danas u Zagrebu povodom Svjetskog dana gojaznosti, 4. marta.

Prema Evropskoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili je gojazna, saopštio je Hrvatski zavod za javno zdravlje.

U projektu Zavoda "Živjeti zdravo" navodi se da su uzroci gojaznosti mnogo kompleksniji od loših prehrambenih navika i neredovne tjelesne aktivnosti.

Ističe se da gojaznost nije isključivo lična odgovornost, već da na nju utiču spoljni uslovi i da, kao i u drugim zemljama EU, na učestalost gojaznosti u Hrvatskoj utiču društveno-ekonomske nejednakosti.

Zavod je upozorio da se prekomjerna tjelesna težina može povezati s padom očekivanog trajanja života za čak trii po godine u sljedećih 30 godina.

Kako je istaknuto, gojaznost je jedna od najvećih briga u oblasti javnog zdravlja u 21. vijeku, a tu hroničnu bolest na globalnom nivou ima 650 miliona odraslih osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se gojaznost od osamdesetih godina prošlog vijeka u državama članicama EU utrostručila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije