Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Hrvatska na spisku zemalja iz kojih se zaraza najviše uvozi u Njemačku

Hrvatska na spisku zemalja iz kojih se zaraza najviše uvozi u Njemačku
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Hrvatska na spisku zemalja iz kojih se zaraza najviše uvozi u Njemačku
Srna

ZAGREB - Njemačka bilježi najveći rast broja novozaraženih virusom korona u proteklih nekoliko sedmica, a među zemljama iz kojih se zaraza najviše "uvozi" je Hrvatska, prenose hrvatski mediji.

Njemački institut "Robert Koh" svaki dan objavljuje izvještaje o stanju pandemije u Njemačkoj, a juče je zabilježeno 1.226 novozaražnih.

"Posljednji put je veći skok od ovog zabilježen 9. maja, kada je u roku jednog dana prijavljen 1.251 slučaj. Ovo je uznemirujući trend", navodi se u saopštenju Instituta.

U ovom institutu ističu da je povećanje broja zaraženih povezano s otvaranjem granica, što je omogućilo izloženost virusu u drugoj zemlji, te povratak zaraženih u Njemačku.

Kao izvorišta zaraze navedene su zemlje zapadnog Balkana, među njima Hrvatska, te Turska, Bugarska, Rumunija, Poljska i Španija.

"Kroz konstantnu prevenciju i rano prepoznavanje povećana transmisija i povećanje slučajeva mogu biti izbjegnuti. U tu svrhu testiranje putnika koji dolaze iz inostranstva sprovodiće se besplatno, a obavezno testiranje za putnike iz visokorizičnih zemalja biće uvedeno krajem sedmice", navodi se u dnevnom izvještaju Instituta "Robert Koh".

Italija je uvela obavezno testiranje svih koji dolaze iz Hrvatske, a Slovenija je najavila pooštravanje mjera.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije