Ex -Yu

Hrvatska produžava karantin na 14 dana

Hrvatska produžava karantin na 14 dana
Foto: Image by Mylene2401 from Pixabay | Hrvatska produžava karantin na 14 dana

ZAGREB - Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je u petak da se vrijeme karantina u Hrvatskoj vraća na 14 dana, a saopštio je i da se u prvih pet dana ove sedmice bilježi porast od gotovo 35 odsto novozaraženih u poređenju sa istim periodom prošle sedmice.

"U prvih pet dana ovoga tjedna zabilježena su 2.152 novooboljela, dok je to u prvih pet dana prošloga tjedna bilo 1.597, što je porast od gotovo 35 posto na tjednoj razini", kazao je Capak na konferenciji za medije Štaba civilne zaštite. 

Istakao je da će uskoro biti objavljene nova uputstva u kojima će vrijeme karantina biti produženo na 14 dana, istakavši da se karantin vraća jer je prvenstveno bio uveden zbog potrebe da se zdravstveni radnici što prije vrate na posao. 

"Sad ćemo to vratiti iz razloga što je većina zdravstvenih djelatnika i djelatnika domova za starije cijepljena, imamo i manji broj oboljelih i ne znamo koliko imamo britanskog soja u populaciji pa mislimo da je u ovom trenutku važno da vratimo svu karantenu na 14 dana", poručio je dodavši da će HZJZ te upute objaviti vjerojatno tokom dana.

Smatra i da se u Hrvatskoj s porastom broja novooboljelih ne događa treći talas epidemije.  

"Ja bih rekao da je prije ovo rep drugog vala", ocijenio je. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije