Ex -Yu

Hrvatska proglašava stanje katastrofe u dvije županije

Hrvatska proglašava stanje katastrofe u dvije županije
Foto: Tanjug/AP | Hrvatska proglašava stanje katastrofe u dvije županije

ZAGREB - Hrvatska vlada će proglaiti stanje prirodne katatrofe za dvije županije pogođene razornim zemljotresom, koji je prouzrokovao ogromnu štetu, izjavio je danas premijer Andrej Plenković.

"Proglasićemo katastrofu danas u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji, jer smo dobili informacije s terena o razmjerima šteta koje su se dogodile, posljedicama na normalno funkcioniranje života, i to će pomoći građanima", rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Najavio je da će danas saopštiti javnosti šta je sve do sada preduzeto.

On je uoči sjedice Vlade rekao da su 24 osobe povrijeđene, od kojih je 18 na bolničkom liječenju, među njima i četiri vatrogasca.

S obzirom na veliki broj naknadnih potresa, Plenković je rekao da građani ne moraju biti u strahu, ali da moraju biti na oprezu.

Rekao je i da je puno učinjeno na području zdravstva na ugroženom području i da je informisan da je dio bolnice u Petrinji bezbjedan za upotrebu, kao i da će sisačka bolnica moći da primi još oko 50 pacijenata.

"Vlada je suočena s dvije velike krize, mi smo odlučili da proglasimo katastrofu u dvije županije, uz postojeći štab biće formiran poseban na čijem čelu će biti ministar Tomo Medved, a biće uključeni predstavnici svih resora, njegovi zamjenici Milošević i Horvat", rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije