Ex -Yu

Hrvatska stranka se promoviše 'nacističkim plakatom'

Hrvatska stranka se promoviše 'nacističkim plakatom'
Hrvatska stranka se promoviše 'nacističkim plakatom'

Hrvatska stranka Prava na Korčuli inspiraciju za svoj promotivni plakat pronašla je u propagandnom posteru Nacionalsocijalističke stranke Adolfa Hitlera iz 1938. godine.

Plakat je napravljen s ciljem promovisanja HSP-a za lokalne izbore grada Korčule i za Dubrovačko-neretvansku županiju, a ne može da se ne primjeti sličnost sa Hitlerovim plakatom iz 1938. godine.

"Pošteno - dosljedno - samostalno“, riječi su koje prate ilustraciju i potpis nosioca liste Tonija Šaina.

Veći dio plakata zauzima crtež šestočlane porodice. Otac i dva sina strogog pogleda, dok na stolici sjedi majka držeći novorođenče u naručju, a jednako nasmijana djevojčica joj se drži za skute.

U pozadini je korčulanska katedrala sv. Marka i veliki hrvatski grb, s prvim bijelim poljem. 

Iza "originalnog" Hitlerovog plakata koji otprilike poručuje kako narod sam mora sebi pomagati, stoji "Winterhilfswerk“, služba utemeljena krajem 1933. godine, čim je Nacionalsocijalistička partija Adolfa Hitlera došla na vlast, a Hitler nakon duge političke igre postavljen za kancelara.

"Winterhilfswerk“ je bio direktno podređen Jozefu Gebelsu, nacističkom ministru propagande, a cilj mu je bio da ideju nacionalsocijalizma učini popularnom u tadašnjoj Njemačkoj.

Plakat je promovisao "genetski ispravnu" njemačku porodicu, želeći da pokaže kako nacisti brinu za dobrobit njemačkog naroda. Pri izradi ovakvih plakata glavni zadatak je bio taj da se žene prikažu u duhu "nacionalsocijalizma“, s ulogom da na svijet donesu što više djece koja bi potom trebala doprinijeti širenju "zdrave arijevske rase“. Od umjetnika se zahtijevalo da na ovakvim plakatima uz mlade, lijepe i zdrave, atletski građene roditelje, moraju da prikažu i najmanje četvoro njemačke djece, što je na ovom plakatu i učinjeno, a "precrtavači" s Korčule su za svoje potrebe tek promijenili boju kose muških članova porodice te uklonili uniformu najstarijem dječaku. Ostalo je gotovo identično nacističkom uzoru, uz primjetno bolji kvalitet originalnog njemačkog crtača, piše portal "lupiga.com".

Autor plakataVjencelav Paić Karanga rekao je da na njemu nema ništa nacističko, te da on prikazuje hrvatsku porodicu, s grbom i korčulanske katedrale, kao i da kako nema nikakvog smisla da se HSP poredi sa nacistima i hitlerovcima.

"Čujte, nemam pojma. Nema ovdi ništa hitlerovskog, ovo je hrvatska obitelj, s grbom i korčulanskom katedralom“, rekao je on za pomenuti portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije