Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog spomen ploče Bratiću

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog spomen ploče Bratiću
Foto: Ilustracija | Hrvatska uputila notu Srbiji zbog spomen ploče Bratiću
Tanjug

ZAGREB - Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas diplomatsku notu ambasadi Srbije u Zagrebu, zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću, komandantu bivše JNA u, kako navode, napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije.

Hrvatska je u noti osudila taj čin i izrazila očekivanje od Srbije i njenih institucija da, kako kažu, "odbace politiku relativizovanja i veličanja zločina", čime se, smatraju, "dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Hrvatsku".

"Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga vijeka", stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu tog resora.

Navodi se da je notom Ministarstvo ponovo ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su "u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije