Ex -Yu

Hrvatska uvodi kovid-potvrde za zaposlne u zdravstvu

Hrvatska uvodi kovid-potvrde za zaposlne u zdravstvu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Hrvatska uvodi kovid-potvrde za zaposlne u zdravstvu
Srna

ZAGREB - Ljekari, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje u Hrvatskoj od 1. oktobra na radno mjesto moći će doći isključivo uz digitalnu kovid-potvrdu, piše danas zagrebački "Jutarnji list".

"Zeleno svjetlo" dobiće na osnovu jednog od tri uslova, a to su vakcinacija, oporavak od virusa korona ili negativan test na kovid.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da se o uvođenju kovid-potvrde razgovara već sedmicama, a zvanična odluka biće donesena tokom sljedeće sedmice.

"Samo uvođenje trebalo bi biti početkom oktobra. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke sa upravama bolnica, a i zaposleni će imati neko vrijeme da se odluče za onu najbolju varijantu, vakcinaciju", objašnjava Beroš i dodaje da je u toku nabavka testova za medicinare.

U prvoj fazi testiranje za zaposlene biti besplatno, a planira se da se nakon mjesec i po ili dva testiranja sprovode o vlastitom trošku.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. septembra u sistemu zdravstva Hrvatske sa dvije doze vakcinisano je 60,67 odsto zaposlenih, a nijednu dozu nije primilo njih 33,56 odsto. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije