Ex -Yu

Hrvatska vlada poništava odluku o kupovini aviona

Hrvatska vlada poništava odluku o kupovini aviona
Foto: Ilustracija | Hrvatska vlada poništava odluku o kupovini aviona

ZAGREB - Vlada Hrvatske će poništiti odluku o kupovini borbenih aviona od Izraela nakon što druga strana nije uspjela da obezbijedi dozvole SAD za tu transakciju.

“Vlada Hrvatske će će poništiti Odluku o nabavci borbenog aviona (F16 Barak), ali ostaje privržena nastavku modernizacije Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva”, saopšteno je na Twitteru hrvatske vlade.

To je saopšteno nakon što je delegacija Izraela juče saopštila hrvatskim zvaničnicima da nisu uspjeli da obezbijede dozvole SAD za prodaju borbenih aviona Hrvatskoj, u dogovorenoj verziji. Izraelsku delegaciju u Zagrebu je predvodio generalni direktor ministarstva obrane Udi Adam.

Sastanak delegacije Izraela je najprije razgovarala sa hrvatskim ministrom odbrane Damirom Krstičevićem, a potom ih je u Banskim dvorima primio premijer Andrej Plenković.

Udi Adam je Plenkovića izvjestio da Izrael nije uspio da od SAD dobije dozvolu za prodaju borbenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

Hrvatska je ranije sklopila dogovor sa Izraelom o kupovini aviona za 2,9 milijardi kuna. Riječ je o avionima koje je Izrael dobio o SAD, a Hrvatskoj je namjeravao da ih proda u modifikovanoj varijanti, ali se Amerika tome usprotovila.

SAD su, naime, Izraelcima poručile da avione mogu da prodaju Hrvatskoj, ai samo u orginalnoj verziji. Hrvatska na to nije prijastala, a danas ujedno ističe zadati rok u kojem je trebalo ispoštovati ugovor sa Izraelom u formi u kojoj je potpisan.

Izrael je stoga u četvrtak, dan prije isteka roka, zvanično izvjestio Zagreb da ne može da ispoštuje ugovor.

Inače, Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na tenderu na kojem su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije