Ex -Yu

Hrvatske vojnike u Avganistanu napao pas lutalica, vakcinisani protiv bjesnila

Hrvatske vojnike u Avganistanu napao pas lutalica, vakcinisani protiv bjesnila
Foto: HVU / Kadetska bojna (Ilustracija) | Hrvatske vojnike u Avganistanu napao pas lutalica, vakcinisani protiv bjesnila

Ministarstvo odbrane (MORH) saopštilo je da je 12 hrvatskih vojnika na misiji u Kabulu, u Avganistanu preventivno vakcinisano protiv bjesnila jer su bili u kontaktu sa psom lutalicom.

Kasnije je utvrđeno da zdravlje pripadnika 11. HRVCON-a nije bilo ugroženo.

"Dvanaest pripadnika 11. hrvatskog kontingenta koji se nalaze u kampu u Kabulu preventivno je procijepljeno protiv bjesnoće, sukladno nalogu liječnika ROLE 2 bolnice, jer su bili u kontaktu sa psom lutalicom. Naime, prema informacijama dobivenih od zapovjedništva 11. hrvatskog kontingenta, proteklog je tjedna pas lutalica, za kojeg je na osnovu njegovog agresivnog ponašanja postojala sumnja na bjesnoću, izgrebao nekoliko pripadnika Hrvatskog kontingenta koji su se tada nalazili u kampu u Kabulu", navode iz MORH-a.

Dodaje se da je pas lutalica odvezen na pregled, zbog agresivnog ponašanja postojala je sumnja na bjesnilo, a odmah su poduzete mjere dodatne zdravstvene zaštite za pripadnike hrvatskog kontingenta. Prema mišljenju struke, nije bilo opasnosti za njihovo zdravlje.

Pas lutalica je zbog smjernica glavnog ljekara u ROLE-2 bolnici radi predostrožnosti eutanaziran, a uzorci su upućeni na daljnju analizu.

Iz MORH-a su istakli da je riječ o području u kojem je bjesnilo učestala pojava te će se svi pripadnici 12. HRVCON-a, koji se pripremaju za upućivanje na područje misije, biti preventivno vakcinisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije