Ex -Yu

Hrvatski mediji: Vučić trlja ruke, Srpska lista "počistila" srpsku konkurenciju

Hrvatski mediji: Vučić trlja ruke, Srpska lista "počistila" srpsku konkurenciju
Foto: Tanjug/AP | Hrvatski mediji: Vučić trlja ruke, Srpska lista "počistila" srpsku konkurenciju

ZAGREB - Hrvatski mediji s pažnjom izvještavaju o prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, a "Jutarnji list" konstatuje da je počelo burno i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sada "trlja ruke", jer je Srpska lista, koju naziva "Vučićevim Srbima", "počistila" konkurenciju koja se ogleda u Radi Trajković i Nenadu Rašiću.

U analizi Vlade Vurušića se navodi da se u srpskim provladinim medijima, kako kaže, vodila "žestoka i uvredljiva" kampanja protiv njih i da je zahvaljujući tome Srpska lista osvojila 10 poslaničkih mjesta, kao i da će stoga imati uticaj na izbor nove kosovske vlade.

U prilog tome Vurušić citira izjavu direktora vladine Kancelarije za KiM, Marka Ðurića, koji je rekao da će "Priština morati da pokuca na vrata Srpske liste ako želi legitimne institucije".

Prema autoru, zanimljjivo će biti da se vidi za čiju stranu će se opredeliti u Beogradu, koji, kako tvrdi, "srpske poslanike drži na daljinskom upravljaču".

"Oni su do sada uvijek bili na usluzi Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju, pa je za vjerovati da neće mijenjati stranu", navodi se u analizi.

Ali, stoji u analizi, to ionako zavisi u prvom redu od stranih ambasadora i, naravno, kako se tvrdi, kalkulacijama Aleksandra Vučića, "koji u ovoj situaciji trlja ruke i možda bi čak mogao biti najvažniji pobjednik kosovskih izbora", dok Isa Mustafa drži konce političkih igra na Kosovu u svojim rukama.

Međunarodna zajednica sada, prema Vušuriću, iščekuje da nova vlada, koja god to bila, nastavi pregovore sa Srbijom.

Briselu se, kaže, žuri, a Amerikanci su, nakon nekoliko godina zatišja, odlučili da pojačaju svoju aktivnost na Kosovu, pa su uoči jučerašnjih izbora imenovali novog specijalnog predstavnika Ričarda Grenela, Trampovog čovjeka od povjerenja koji s Balkanom nema puno veze.

Autor Grenela vidi kao kontraverznog američkog ambasadora u Njemačkoj koji je nekim svojim postupcima i izjavama dobro narušio američko-njemačke odnose.

"Iako s Balkanom Grenel nema puno veze, njegova prednost je, kažu, što kod Trampa može ući bez kucanja, a to je važnije nego njegova kompetencija za probleme koji su mu dati u ruke", piše "Jutarnji list".

Inače, u tekstu naslovljenom kao "velika analiza izbora na Kosovu, list piše da je "radikal proglasio pobjedu, ali da sve konce u rukama drži čovjek koji je jedan od rijetkih na Kosovu koji nema mrlje - Isa Mustafa".

I HINA je analizira kosovske prijevremene parlamentarne izbore i konstatuje da je manjinska Srpska lista, koju, kako ukazuju, podržava zvanični Beograd, osvojila svih 10 zagarantovanih poslaničkih mjesta.

Agencija podsjeća da od 120 poslaničkih mjesta u kosovskom parlamentu 20 mandata pripada političkim predstavnicima manjinskih zajednica, a apsolutni pobjednik izbora u većinskim srpskim opštinama je, navode Srpska lista, kojoj će pripasti svih 10 mandata.

HINA prenosi dijelove obraćanja predsednika Vučića nakon zatvaranja birački mesta i posebno ističe njegove riječi da je Srpska lista ostvarila "najuvjerljiviju pobjedu u svojoj istoriji" sa osvojenih više od 90 posto glasova u svim srpskim sredinama.

Što se albanskih partija tiče, HINA konstatauje da su se po redoslijedu izdvojile dvije opcije, Samoodredjenje, Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova, nekadašnjeg kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, koji danas vodi Isa Mustafa.

Kao nešto što je obilježilo kosovske izbore, agencija navodi činjenicu da su poražena dvojica ratnih vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) - aktualni predsjednik Kosova Hašim Thaci i premijer na odlasku Ramuš Haradinaj.

Navode i da su, sudeći po rezultatu, Tači , Haradinaj i njihovi sateliti kažnjeni zbog sistemske korupcije, organizovanog kriminala i usporednog razvoja Kosova, ali i zaostajanja u evrointergacijskom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije