Ex -Yu

"Hrvatsko predsjedavanje EU katastrofa"

"Hrvatsko predsjedavanje EU katastrofa"
Foto: consilium.europa.eu | "Hrvatsko predsjedavanje EU katastrofa"

BRISEL - Hrvatsko predsjedanje EU je katastrofa, ocjenjuje portal European Views koji se bavi praćenjem i analizom tema vezanih za funkcionisanje EU.

Portal zamjera Hrvatskoj na "ćutanju pred usponom autoritarizma u Mađarskoj", kao i na nazadovanju demokratskih standarda u zemlji.

Kao jedinu svjetlu tačku hrvatskog predsjedanja EU navodi deklaraciju usvojenu nakon održavanja virtualnog samita u Zagrebu, u kojoj se potvrđuje namjera EU da u budućnosti primi u članstvo države Zapadnog Balkana.

Navodi da je najveći neuspjeh Hrvatske "zastrašujuće ćutanje" u vezi sa postupcima mađarskog premijera Viktora Orbana koji je, kako se tvrdi, pandemiju iskoristio za "efikasno ukidanje demokratije u Mađarskoj", prenosi hrvatski Index.

European Views prenosi da je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio da je sve to unutarašnje pitanje Mađarske i da se vladavina zakona procenjuje pojedinačno za svaku članicu, kao da ne postoje zajednički evropski standardi.

Ocjenjuje i da se u Hrvatskoj i dalje "mogu primijetiti autokratske tendencije", ali navodi da su one blaže nego u Mađarskoj.

Kao primjer navodi da je javna televizija "pod kontrolom vlade" i da se progone novinari.

Premijeru Andreju Plenkoviću stavlja na teret da je na početku pandemije predlagao razvlašćivanje parlamenta i ocjenjuje da Plenković pokazuje "afinitet za autokratsko vladanje".

Portal zamjera i Briselu na tome što nije bilo reakcije na Plenkovićeve sporne poteze.

European Views navodi da će Njemačka, sljedeća predsjedavajuća EU, morati da nadoknati sve što je Hrvatska propustila da učini, naročito kada je riječ o vladavini prava u EU.

"Nakon katastrofalnog hrvatskog predsedanja, EU je potreban jasniji put kako bi pronašla način da izađe iz krize", zaključuje portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije