Ex -Yu

Internet zajednica Srbije pritekla u pomoć Kraljevu

Internet zajednica Srbije pritekla u pomoć Kraljevu
Internet zajednica Srbije pritekla u pomoć Kraljevu

BANJA LUKA - Web developer i blogeri Srbije pritekli su u pomoć Kraljevu i okolini nekon razornog zemljotresa koji je pogodio taj grad 3. novembra, gdje je poginuo jedan stariji bračni par, a oko 50 ljudi je lakše povrijeđeno.

Snaga zemljotresa, koji se dogodio oko dva časa poslije ponoći, iznosila je 5,4 stepena Rihterove skale, a na objektima i zgradam u samom Kraljevu i okolini pričinjena je znatna materijalna šteta.

Nakon zemljotresa mnogi dobronamjernici su se potrudili da na ovaj ili onaj način pomognu ugroženom stanovništvu. Pored pomoći koja je Kraljevčanima dostavljana putem uobičajenih kanala, korisnici Interneta pokretali su i učestvovali u raznim inicijativama, a jedan od web sajtova koji je ovim putem nastao je i JaZaKraljevo.rs.

To je neprofitni web sajt koji služi za prikupljanje informacije o osnovnim potrebaštinama stanovništva u ugroženom područiju, a funkcioniše kao oglasna tabla na koju svako može da postavi informaciju.

Kako na samom sajtu ističu ovaj projekat treba da omogući da se brzo sazna gdje fali cigla a gdje crijep, ko ima manjka vode, a ko viška snage. Ko kome gdje i kako može da pomogne.

Preko ovog sajta Kraljevčani mogu brzo i jednostavno da dojave konkretne probleme i da se obrate za pomoć.

Iza ovog sajta ne stoji nikakva vladina ili nevladina organizacija, već članovi Internet zajednice iz cijele Srbije koji svojim prijateljima i komšijama iz Kraljeva na ovaj način žele da pomognu, prikupljajući sve bitne informacije na jednom mestu.

Slobodan Todorov, developer koji je sa Aleksandrom Bijelićem podigao websajt objasnio je na svom blogu tehnički dio ovog prjekta.
"Kako bismo pomogli Kriznom štabu u Kraljevu, a pre svega samim Kraljevčanima, izabrali smo Ushahidi platformu da to i pokušamo.

Kraljevčani sada imaju mogućnost da nam javljaju o oštećenjima u svojim domovima i da zatraže pomoć, a Krizni štab Kraljeva će brže dolaziti do informacija. Ono što bih istakao kao prednost Ushahidi platforme u ovoj situaciji je, da potencijalni donatori, pojedinci, i kompanije, koji žele da pomognu mogu da vide tačno gde je pomoć potrebna, i kakva vrsta pomoći je potrebna – novčana, materijalna, u vidu majstora i volontera, ili bilo koja kombinacija istih."

Od 11. novembra www.JaZaKraljevo.rs je u funkciji Kriznog štaba Kraljeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije