Ex -Yu

Irinej: Samo jedinstveni izlazimo iz velikih kriza

Irinej: Samo jedinstveni izlazimo iz velikih kriza
Foto: Tanjug | Irinej: Samo jedinstveni izlazimo iz velikih kriza

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej poručio je danas, poslije sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona, da samo jedinstveni kao narod možemo da izađemo iz velikih kriza.

Patrijarh je čestitao praznik Sretenje i istakao da je ovo veliki dan i zbog susreta s braćom Srbima koji žive izvan Srbije.

"Ali, nadamo se da živimo istim duhom, mislima i željama za dobro i prosperitet našeg naroda", rekao je patrijarh.

Kaže da su mogli na sastanku da čuju izvještaje posjedinih predstavnka srpskog naroda ulganvom iz Crne Gore i BiH, kao i iz Hrvatske.

"Konstatovali smo da se Srbija nalazi u prlično velikom iskušenju, što nije ništa novo za nas. Odavno smo u problemima i velikim iskušenjiuma, ali uz pomoć Božiju i uz našu pamet rešavamo probleme i tražimo puteve i načine da kazemo ko smo mi i čiji smo naslednici i da smo verni naslednici naših predaka", rekao je patrijarh.

Irinej ističe, takođe, da je na sastanku kostatovano da je danas potrebno da "budemo jedinstveni u najpunijem smislu te riječi".

Dodaje da Srbi nisu veliki narod, ali da mogu da opstanu u ovim prilikama u regionu i svijetu samo ako budu jedistvenni i to u dobrom, a ne u lošem.

"To nas je spasavalo i ogmoćavalo da izađemo iz velikih kriza i to će nam pomoći i danas nažalost kada mnoge naše komšije i moćnici sveta na nas gledaju nekim posebnm pogledom i pretpostavkom o nama", poručio je Irinej.

Samo ako bude jedinstven možemo da se odupremo iskušenjima ovog vremena i sačuvamo naš narod, dodao je on i pozvao mlade da ostanu u zemlji jer "Sunce tuđeg neba ne greje bolje nego Sunce kod nas".

"To je poruka našem narodu koji misli da je negde van Srbija bolje", dodao je patrijarh.

"Mislimo da ćemo svojm pameću jedino i slogom izaći na dobar put i da tim putem nastaivmo i budemo dostojni naslednici naše kulture", zaključio je patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije