Ex -Yu

Istraga u Janafu zbog malverzacija, priveden direktor, osumnjičeni i poslanici

Istraga u Janafu zbog malverzacija, priveden direktor, osumnjičeni i poslanici
Foto: Janaf.hr | Istraga u Janafu zbog malverzacija, priveden prdsjednik, osumnjičeni i poslanici

Direktor kompanije Janaf (Jadranski naftovod) Dragan Kovačević privden je u Hrvatskoj nakon policijske akcije policije i USKOK-a kojom je obuhvaćeno desetak osoba u vezi s malverzacijama u firmi, a kako su u aferu umiješani i neki saborski poslanici, danas će Hrvatski sabor glasati o skidanju njihovog imuniteta.

Prvoosumnjičeni u istrazi je Krešo Petek (HDZ), osnivač i suvlasnik firme Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada, kojise sumnjiči da je šefu Janafa Kovačeviću dao skoro dva miliona kuna (oko pola miliona maraka) mita kako bi njegovoj firmi sredio unosne poslove s Janafom.

Velikogorički gradonačelnik i HDZ-ov saborski poslanik Dražen Barišić te SDP-ov saborski poslanik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić obuhvaćeni su istragom. Obojici je skinut poslanički imunitet, što još treba potvrditi sabor. DORH za njih traži i istražni zatvor.

Osim Grgića, Barišića, Kovačevića i Peteka, sumnjiče se, kako navodi “Večernji list”, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić, a MUP je detaljno u četvrtak naveče objasnio za šta se sve terete osumnjičeni.

Prvoosumnjičeni Petek je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova firma dobije milionske poslove, pri čemu su fingirani pozivni konkursi.

Tako je kao osnivač i stvarni voditelj firme Elektrocentar Petek od septembra 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 miliona kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Kovačević se sumnjiči da je zatim u Janafov plan investicija uvrstio dva projekta, nakon čega je koristeći autoritet dugogodišnjeg čelnika firme zatražio od dvojice direktora Sektora bezbjednosti i zaštite te Sektora transporta nafte da preduzmu sve kako bi Petekovoj firmi osigurali dodjelu poslova.

Sektorski direktori pritom su, navodno, prepustili dio konkursne dokumentacije za jedan od poslova.

Potom su između Janafa i trgovačkog društva proosumnjičeni Peteka zaključena dva ugovora o izvođenju radova, svaki u vrijednosti od 20 milijuna kuna, piše Index.hr.

Peteka terete i da je od septembra 2019. do 18. septembra 2020. u Zagrebu i Novoj Gradišci s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja firmi u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a sedmooptuženi odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od septembra 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj firmi u otvorenom postupku jednog javne licitacije procijenjene vrijednosti nabave 97,3 miliona kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručioca radova zatražio da manipuliše predpostupkom i postupkom javne licitacije, mijenjanjem dokumentacije u skladu sa zahtjevima Peteka i njegove konsultantice, tvrdi USKOK.

Između ostaloga je, dodaju, naložio optuženoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja firme prvooptuženog i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetooptuženi kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Vodoopskrba i društvo u kojem je devetooptužni odgovorna osoba zaključili su pritom ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javne licitacije i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Gradonačelnika Velike Gorice terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje nove javne licitacije nakon što je poništena prethodna za sistemjavne rasvjete u Velikoj Gorici.

Potom je naložio zaposlenima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet provođenje pozivnog konkursa, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti jedanaestooptuženi i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom.

Taj optužnik je nakon provođenja fingiranog pozivnog konkursa u ime društva u kojem je odgovorna osoba s gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s prvooptuženom započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed hapšenja nije kompletirao.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će se glasanje o skidanju imuniteta poslanicima glasati danas 10 sati.

USKOK je sinoć objavio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje uticajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlašteenja te pomaganja u tim nedjelima.

Iz policije je saopšteno da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela krivičnu prijavu.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije