Ex -Yu

Ivanuša: Bogati žele doći do što više vakcina, COVAX nada za siromašne

Ivanuša: Bogati žele doći do što više vakcina, COVAX nada za siromašne
Foto: Tanjug/AP | Ivanuša: Bogati žele doći do što više vakcina, COVAX nada za siromašne

BEOGRAD- Bogate zemlje trude se da nabave što više vakcina protiv virusa korona za svoje građane, a jedina nada za siromašne zemlje je nabavka vakcine preko programa COVAX, koji je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša očekuje da će preko COVAX inicijative tokom naredne godine biti podijeljeno oko dvije milijarde doza vakcina.

Ivanuša za Tanjug kaže da nije novo da u globalnom problemu, kao što je pandemija, bogate države žele da obezbijede najbolje za svoje državljane i da se to moglo vidjeti i proljetos, kada je na globalnom tržištu bio manjak zaštitne opreme, hirurških maski, respiratora.

"Moćne države danas imaju veću mogućnost da nabavljaju vakcinu u velikim količinama, bez obzira na cenu. To nije nešto novo i iznenađujuće. Bilo je toga i u ranijim epidemijama. Zbog toga je SZO pokrenula inicijativu COVAX kako bi obezbedili pravednu raspodelu vakcine i za države koje nisu velike i bogate", naveo je Ivanuša.

Kada će preko COVAX inicijative prve doze vakcina biti na raspolaganju državama nije mogao da precizira, jer osim u Velikoj Britaniji (Fajzer - Baontek) i u Rusiji "Sputnjik V", nijedna vakcina nije registrovana.

"COVAX inicijativa će uraditi sve što je moguće da prve količine vakcine budu distribuirane u države što je pre moguće. Nadam se da će vakcina stići i u Srbiju do kraja godine, ili početkom sledeće. Znamo da Srbija ima i bilateralne dogovore sa pojedinim proizvođačima vakcina, čime bi se obezbedilo relativno rano pristizanje vakcine", naveo je on.

Podsjeća da je u COVAX sistemu više od 180 država i da su se inicijativi osim siromašnih država priključile i bogate zemlje.

Distribucija preko te inicijative će ići korak po korak, navodi on, i dodaje da se ne može očekivati da u januaru, februaru ili martu budu raspoređene dvije milijarde doza.

"Mi se nadamo da bi u prvom kvartalu sledeće godine određeni procenat vakcina mogao biti na raspolaganju. Naročito nam je bitno da vakcinišemo zdravstvene radnike i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite, kao i starije građane. Nadam se u prvom kvartale da će biti dovoljno vakcina za tri odsto populacije", rekao je on.

Pojašnjava da sa dolaskom prvih doza vakcine, epidemija neće nestati i da će za vakcinaciju većeg dijela populacije biti potrebno više mjeseci.

"Problem kovida 19 neće biti rešen u decembru, januaru, februaru, martu, sledeće godine. Uz masovnu vakcinaciju bićemo zadovoljni ako bude bolje na jesen naredne godine", naveo je Ivanuša.

Epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi i dalje se moraju poštovati - nošenje maski, održavanje distance, higijena ruku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije