Ex -Yu

Izbori na KiM, pritvor aktivistima Srpske liste Jančiću i Šošiću

Izbori na KiM, pritvor aktivistima Srpske liste Jančiću i Šošiću
Foto: Tanjug | Izbori na KiM, pritvor aktivistima Srpske liste Jančiću i Šošiću

PRIŠTINA - Aktivistima Srpske liste Momčilu Jančiću i Novici Šošiću iz Pasjana, koji su uhapšeni u Gnjilanu, nakon saslušanja određen je pritvor do 48 sati, prenosi RTS.

Iz Srpske liste osudili su hapšenja i pritiske na njihove članove, partiju i simpatizere pred današnje izbore.

Aktivisti Srpske liste Momčilo Jančić i Novica Šošić iz Pasjana uhapšeni su sinoć i ispitani su u policijskoj stanici u Gnjilanu.

U Pasjanu se juče zbog hapšenja Jančića i Šošića okupilo stotinak Srba, predstavnika i aktivista Srpske liste, tvrdeći da se radi o pritisku na tu srpsku partiju pred lokalne izbore na Kosovu.

Đurić: Srbi da ostanu jedinstveni

Od izbora na Kosovu i Metohiji mnogo zavisi i na današnji dan lomi se sudbina 10 opština sa srpskom većinom na KiM - hoće li one biti u političkom smislu bliže Beogradu ili Prištini, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

“Srbi na KiM treba da ostanu jedinstveni uz svoju državu, uz Republiku Srbiju. Smatram da je jako važno da svi oni koji imaju biračko pravo danas to pravo i iskoriste, podrže državnu politiku Srbije, da ostanemo svi zajedno. Neka se dele oni drugi, neka se oni među sobom svađaju, mi moramo da budemo prema Prištini jedinstveni”, rekao je Ðurić za Tanjug.

Od ovih lokalnih izbora mnogo zavisi, smatra Ðurić i ističe da se danas “lomi sudbina” 10 opština sa srpskom većinom na KiM, hoće li one biti u političkom smislu bliže Beogradu ili Prištini i zato je, smatra on, važno da svi oni kojima je stalo do toga, da njihove opštine budu deo srpske državne politike, slede državnu politiku, da svi Srbi ostanu jedinstveni.

“Možemo i u centralnoj Srbiji da se svađamo i delimo oko različitih političkih opcija, da se takmičimo ko je lepši, bolji, pametniji, ovde na to nemamo pravo. Ovde moramo biti složni i danas mora da bude dan srpske sloge, srpskog jedinstva i jedino srpska pobeda može da donese boljitak i budućnost našem narodu”, rekao je Ðurić.

Osvrćući se na sinocnji incident, kada su uhapšena dvojica aktivista Srpske liste, Ðurić je rekao da su pritisak, hapšenje i napadi na aktiviste Srpske liste posledica toga što u Prištini “odlično znaju” da je politika Srpske liste politika usaglašena sa državnim institucijama Srbije i da njima to ne odgovara.

Oni bi, kaže Ðurić, hteli na svaki način to da spreče, da spreče i pobedu Srpske liste, kao i veze Beograda sa našim narodom na KiM. 

“Zato tome pribegava i Priština i zato je Priština i deo međunarodnih struktura, moram da kažem, glasno podržavao podele među Srbima, podržavao različite opcije, samo sa ciljem da usitni srpski politički korpus ovde. Važno je da ostanemo jedinstveni”, zaključio je Ðurić.

Osvrćući se na sinošnji incident, predsednik Kancelarije za KiM Marko Ðurić je rekao za Tanjug da su pritisak, hapšenje i napadi na aktiviste Srpske liste posljedica toga što u Prištini "odlično znaju" da je politika Srpske liste politika usaglašena sa državnim institucijama Srbije i da njima to ne odgovara.

Oni bi, kaže Ðurić, hteli na svaki način to da spriječe, da spriječe i pobjedu Srpske liste, kao i veze Beograda sa našim narodom na KiM. 

RTS podsjeća da su u policijskoj stanici u Gnjilanu ranije juče ispitivani Zoran Stojanović i Zoran Simić.

Okupljeni u Pasjanu su juče kazali da su Stojanović i Simić pušteni nakon davanja izjave i da su ispitivani za navodno "podmićivanje i izvore finansiranja Srpske liste".

RTS navodi i da je tokom jučerašnjeg dana kosovska policija zaustavila i ispitivala direktora Zdravstvenog centra u Pasjanu Zorana Perića i pretresla njegov automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije